Slovenija
55 ogledov

Pohod po ulicah do parlamenta

Vstajniki na Kongresnem trgu
1/46
Saša Despot
S Kongresnega trga pohod po ljubljanskih ulicah do Trga republike, ki je bil nabito poln. Protestniki so se do 21. ure večinoma razšli. Z izjemo potiskanja ograje je protest minil mirno. Po podatkih policije se je protestov udeležilo okoli 20 tisoč ljudi.

Po shodu Zbora za republiko se je ob 15. uri na Kongresnem trgu začela tako imenovana tretja Vseslovenska ljudska vstaja, uperjena proti političnim elitam. Na trgu se je zbralo vsaj šest do sedem tisoč ljudi, s transparenti z napisi, kot so: "Orožarski mešetar, spokaj!", "Kdor molči, elitam oblast dovoli","Delavci vseh dežel, združite se!","Da oblast in z njo čas, ko pred, spet naša bosta last!". Številni so pozvali k uveljavitvi neposredne demokracije: "Parlamenta nočemo, ulice ne damo."

Med maskami največ Zombijiev

Opaziti je bilo več mladih kot na shodu SDS, kjer so prevladovali starejši udeleženci, prišla pa je tudi večja skupina nekaj sto protestnikov iz Maribora. Veliko je bilo mask, predvsem zombijev.

S karikaturisti so risali plakate proti oblasti in vzklikali slogane, kot so "Mi ne diskriminiramo, gotofi ste vsi!", "Vsi smo Maribor in tako v Ljubljani kot v Mariboru proti diktaturi kapitala" ter "Ulice so naše".

Pohod po ulicah

Ob 16. uri se je množica začela premikati po Slovenski cesti za malim tovornjakom, na katerem je koncertiral Jani Kovačič. S Slovenske ceste so se pomaknili preko Gosposvetske, Tivolske, Prešernove do Trga republike, ki so ga popolnoma napolnili.

Med pohodom je igrala ulična godba, ljudje so plesali in ploskali. Razlegali so se vzkliki "Čigave so ulice, ulice so naše," "Hočemo revolucijo", "Ljudstvo lačno je ful drugačno". Po ocenah policije je bilo protestnikov na ulici vsaj deset tisoč.

Ljudje iz oken so obešali rdeče zastave v znak solidarnosti, na Banko Slovenija je priletel balon z rdečo barvo, na križišču pri Levu pa je partizanski pevski zbor pel udarne pesmi. Med protestniki je bilo opaziti tudi napisa "Ne me Janšat!" in "Denar ljudem, ne pa cerkvi".

Pred pravoslavno cerkvijo in rusko ambasado so protestniki vzklikali "Osvobodite Pussy Riot, rusko aktivistično skupino!" in "Putin, gotof si!". Vozniki, ki so vozili mimo, hupali in mahali v znak podpore.

Kongresni trg nabito poln

Okoli 17. 30 je množica že napolnila Trg republike. Rdeča barva je priletela tudi v poslopje Policijske postaje Ljubjana. Ljudje so vzklikali: "Lopovi, gotofi ste!", "Janša, dol!", "Policija povsod, pravice nikjer!", "Ostal sem brez plače, brez besed pa ne." Policijski avtomobil so prelepili s protestniškimi letaki.

Skupina protestnikov je v nadaljevanju zažgala varnostno ograjo pred državnim zborom. 'Ograje povsod, pravice nikjer!' Plamen je nato ugasnil, ograja je vzdržala. Zagorele so bakle, počilo je tudi nekaj petard.

Nato je skupina protestnikov začela potiskati varnostno ograjo. Vzklikala je: "Čuvate Lopove!", policija pa je, da bi jih razgnala, uporabila solzivec.

Na odru se je odvil kulturni program z govorci, ki se je do osme ure zaključil.

Po podatkih policije se je protestov skupaj udeležilo okoli 20 tisoč ljudi.

Policija pridržala šest oseb

Policija je med protesti zabeležila 12 prekrškov. Pridržala je šest oseb. "Kršitelji so balone z barvo metali tudi v policiste," so zapisali na Twitterju, kjer med razlogi za pridržanje naštevajo tudi metanje pirotehničnih sredstev.

Tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Maja Ciperle Adlešič je pojasnila, da bodo pridržani do iztreznitve, kar pomeni, da so bili vsi pod vplivom alkohola.

Mussomeli opazuje

Med množico je bilo opaziti tudi ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija, ki je v izjavi za STA dejal, da sicer ni med protestniki, da pa opazuje dogajanje. Udeležil se je tudi že dopoldanskega shoda Zbora za republiko. "Trudimo se biti objektivni in uravnoteženi," je poudaril Mussomeli.

Proti vsem elitam

Protestniki opozarjajo, da jih ne predstavlja nobena stranka in da nastopajo proti vsem elitam. "Tu nismo le zaradi velikega vodje, čeprav mora iti. Tu smo zaradi sistemskih problemov," je povedal eden od udeleženih.

Ko je nad prizoriščem na Kongresnem trgu zaokrožil helikopter komercialne televizije POP TV, ki je posnel tudi shod SDS, so ga protestniki, misleč, da je policijski, izžvižgali. Ob naslednjem preletu so vzklikali: "Helikopter pridi dol, odpelji Janšo v zapor".

Vstaja se, kot poudarjajo protestniki, razlikuje od shoda SDS po tem, da slednji ščitijo politične elite, se pravi Janeza Janšo in trenutno vlado, medtem ko je vstaja shod navadnih ljudi, ki so bili deležni krivic.

Komentarjev 86
  • filipina2 08:58 11.februar 2013.

    pel si oba dam peder

  • gec 15:26 10.februar 2013.

    HVALA VSEM,KI STE SE UDELEŽILI 3. VSESLOVENSKE VSTAJE.

  • Scott 23:17 09.februar 2013.

    Kakšno samostojno življenje???Spoštovani Gospod Janez Janša živi z najlepšo Doktorico v EU in širše in s svojim sinčkom.