Slovenija
21706 ogledov

Najstarejši zaposleni pri nas pri devetdesetih še kar hodi v službo

Starejši voznik Shutterstock
Tudi starejši od 90 let še ne želijo v pokoj.

V Sloveniji je vsaj en človek, starejši od 90 let, ki je že zaposlen in očitno še ne želi v pokoj. Koliko je star in koliko ljudi, starejših od 90 let oziroma 85 let, še dela, na statističnem uradu ne morejo razkriti, saj je podatek statistično zaupen. Jih je pa več kot nič.

Starejših od 80 let, ki so še vedno delovno aktivni, je v Sloveniji tako vsaj 21, zagotovo pa niso zaposleni v državnih upravi, kjer ima najstarejši zaposleni 77 let. Med tam zaposlenimi sta dva stara 73 let, eden 71, štirje so stari 70 in šest 69 let, so nam pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Podatki ne vključujejo ministrstva za notranje zadeve, obrambo in Sove.

V starostni skupini od 60 do 65 let dela še 23 tisoč zaposlenih (23293), a se nato praktično vsi upokojijo, v starostni skupini od 65 do 69 jih ostane delovno aktivnih le še desetina (2463), nato pa le še redke izjeme. 

Podatki statističnega urada so iz raziskovanja Delovno aktivno prebivalstvo na dan 30. september lani, medtem ko so so podatki ministrstva za javno upravo na dan 10. december. 

Letos so se pri nas znova zaostrili pogoji za upokojevanje. 

računanje par Slovenija Upokojevanje v 2019: Spreminjajo se pogoji

Kljub redkim izjemam, ki dolgo ostajajo v službi, se Slovenci primerjalno gledano upokojujemo izjemno zgodaj. Manj delovno aktivnih kot pri nas (rumena barva) je v EU v starostni skupini od 55 do 64 let le v Luksemburgu in v Grčiji.

Pri nas je v tej starostni skupini delovno aktivnih manj kot pol ljudi (47 odstotkov), medtem ko v Nemčiji in Švici pri tej statorosti delajo skoraj še trije od štirih (72 odstotkov).

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Tatjana Ha 20:32 23.januar 2019.

    Ja vsi vlečejo dobre plače sploh tisti v javni upravi na raznih ministrstvih itd... mlajšim ne sprostijo delovnih mest , če bi res morali delati pri teh letih ne bi več hodili v službo......

  • Albatroz 08:55 19.januar 2019.

    v Nemčiji imajo zeli razvito avtoindustrijo vsaki zaposleni ima tri mesece dopusta v letu in koristi lahko bonitete, če ga za trakom kaj boli gre v bolniško in pove nadrejenemu da ima pretežko delo, tako da nadrejeni raziskati njegov potek ...prikaži več dela in mu olajša delo ali pa ga razporedi na dva ali pa več zaposlenih. zdaj razumete zakaj lahko oni delajo dlje.

  • Franjo Erman 17:23 17.januar 2019.

    Eno je hodit v službo, drudo je pa delat v službi