Slovenija
29 ogledov

Največ ga imajo v Kočevju

snežak, sneg, Beograd Žurnal24 main
Sobota bo suha, postopoma se bo zjasnilo po vsej Slovenijo, le v jugovzhodnih krajih ostalo precej nizke oblačnosti. Zaradi novozapadlega snega je v visokogorju znatna splošna nevarnost plazov.

Petkov sneg je najbolj obdaril Kočevce, kjer je bila snežna odeja po podatkih Agencije republike Slovenije za okolje (ARSO) visoka 26 centimetrov, v Novem mestu 24 centimetrov in v Črnomlju 19 centimetrov.

Sobota bo na Primorskem precej jasna, burja bo slabela. Tudi drugod se bo jasnilo, a bo predvsem v jugovzhodnih krajih ostalo precej nizke oblačnosti. V Prekmurju in ponekod na Štajerskem bo še pihal severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem do 9 stopinj Celzija.

Zjutraj bo ledeno

V nedeljo bo mraz pritisnil še bolj, saj bodo najnižje jutranje temperature od -10 do -6, na Primorskem od -2 do 0, najvišje dnevne od -3 do -1, na Primorskem do 8 stopinj Celzija. V ponedeljek in torek bo pretežno oblačno. Možnost padavin bo majhna.

Nevarnost plazov

V visokogorju je veliko snega, največ okoli 380 centimetrov nad 2000 metrov v zahodnih Julijskih Alpah, drugod v Julijcih ga je do okoli 300 centimetrov, v višjih legah Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp je lokalno do okoli 190 centimetrov. Na 1500 metrih ga je v Julijcih do okoli 160 centimetrov, drugod pa manj. Sneg je sedaj na površini rahel in mehak, pod svežim snegom je marsikje skorja. Nevarnost snežnih plazov se je povečala na tretjo stopnjo tudi v nadmorskih višinah pod 1800 m. Pod okoli 1300 m pa je trenutno 1. do 2. stopnje, odvisno od količine snega.

Predvsem se bo plazil novi sneg s strmejših pobočij. Tudi ob manjši dodatni obremenitvi snežne odeje se lahko sproži snežni plaz. Posebej nevarna so strmejša pobočja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.