Slovenija
33607 ogledov

Naliv, kot ga še ni bilo, zaradi vdora vode evakuirali 300 ljudi

Poplave Domžale Luka Novak
Neurje, ki se je razbesnelo nad državo v sredo zvečer, je povzročalo velike preglavice. Samo v Ljubljani so gasilci posredovali več kot 320-krat.

Neurje je sprva zajelo severovzhod države, natančneje območje Beltincev. V kratkem času je padlo zelo veliko dežja. Na Goričkem so izmerili 93 litrov dežja na kvadratni meter. V regijskem centru za obveščanje v Murski Soboti so v sredo med 18. in 22. uro zabeležili 110 klicev in uradno 43 intervencij.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je več gasilskih društev posredovalo v občini Puconci, kje je meteorna voda zalila tudi kletne prostore osnovne šole Puconci in dve stanovanjski hiši. Lendavski gasilci so prečrpavali vodo, med drugim iz kletnih prostorov dvojezične osnovne šole 1, v Odrancih je bilo v neurju močno poškodovano ostrešje stanovanjske hiše, na območju Beltincev je voda zalila štiri stanovanjske objekte. Gasilci iz Murske Sobote in Pušče so prečrpali vodo iz več stanovanjskih objektov, na Pušči so popravljali tudi streho stanovanjske hiše. Na ljutomerskem območju pa je več gasilskih društev črpalo meteorno vodo iz 15 kletnih prostorov in štirih garaž.

Poplave v Ljubljani, poplavljena klet Situle | Avtor: Bralec Bralec

V Ljubljani več kot 320 intervencij

Po 20. uri pa tja do polnoči se je neurje zneslo predvsem nad območjem Ljubljane, kjer je bilo izvedenih več kot 320 intervencij. Na območju Ljubljane je padlo 88 litrov dežja na kvadratni meter. 

Samo v regijskem centru Ljubljana so med 20. in 24. uro prejeli več kot 2700 klicev. Meteorne vode so zalile več kot 500 različnih objektov, predvsem kletne in stanovanjske prostore, osnovne šole, gimnazijo, vrtce, industrijske objekte, gledališče, skladišča, dijaški dom in sodišče. Zalita so bila tudi parkirišča in podvozi, ponekod so bila zalita tudi osebna vozila. Podirala so se drevesa.

Poškodovanih v neurju ni bilo. Zabeležili so tudi dva udara strel, vendar do požarov ni prišlo. Gasilci so nudili pomoč pri črpanju meteornih voda, posredovali so skupno na 362 lokacijah, samo v Ljubljani na 328 lokacijah. 

Med največjimi izmerjenimi vrednostmi v Sloveniji

Agencija RS za okolje je sporočila, da je bil včerajšnji naliv rekorden. "Na Sotinskem bregu je postaja izmerila 58 mm v 30 minutah in 76 mm v 60 minutah. 15-letni rekord je doslej znapal "le" 34 oziroma 37 mm. Še hujši je bil naliv za Bežigradom: 63 mm v 30 minutah in 94 mm v 60 minutah sta ne samo postajni rekord, temveč med največjimi izmerjenimi vrednostmi v Sloveniji v zgodovini (rekord 84 mm oziroma 141 mm pri planinskem domu Kekec nad Novo Gorico 21. 8. 1988," so zapisali. "Za Bežigradom nalive beležimo že več kot 70 let in doslej je bil 30-minutni rekord 49 mm (3. 9. 2005), 60-minutni pa 62 mm (11. 8. 1951). Te meritve pa so lahko obremenjene z znatno napako in 27. 8. 1971 je verjetno padlo kakih 20 odstotkov več od uradno izmerjenih 58 mm v 60 minutah." 

Sredi predstave morali evakuirati ljubljansko Dramo

Voda je vdrla tudi v ljubljansko Dramo, kjer je takrat ravno potekala predstava Požigalci na Velikem odru. Iz poslopja so morali evakuirati 300 ljudi. Ravnatelj drame Igor Samobor je za Val 202 povedal: "Prekinili smo predstavo, voda je vdrla skozi streho, voda je vdrla od spodaj v kleti. Električna napeljava na odru je bila namočena. Zaradi varnosti ljudi in igralcev smo morali vse pogasniti, izključiti elektriko in zapustiti hišo." 

Moč narave je "izkoristila ranljivost dotrajane stavbe Drame", so zapisali ob posnetkih dogajanja v stavbi gledališča zapisali. "Za nami je zelo dolg, naporen in moker večer. Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem predstave in Drama Kavarne ter celotni ekipi Drame, da smo skupaj uspeli maksimalno mirno in varno premostiti to dramatično izkušnjo. Jutri je nov dan; upamo na najboljši razplet in si želimo, da bi lahko čim prej spet odprli vrata za obiskovalce."

Poplavljenih je več studiev in kletnih prostorov na RTV Slovenija. Zalilo je tudi prostore ljubljanske ORL klinike. 

Poplavilo je prostore Računalniškega muzeja. K sreči so imeli vso zbirko pravilno hranjeno, tako da niso utrpeli nobenih izgub. Materialna škoda pa je velika, pravijo.

Dež bo ponehal, v prihodnjih dneh več jasnine

Danes bo na Primorskem delno jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. Drugod bo dopoldne še oblačno, rahel dež bo povsod ponehal. Popoldne se bodo oblaki trgali. Najvišje dnevne od 14 do 19, na Primorskem do 24 °C.

Jutri bo v zahodni Sloveniji pretežno jasno, drugod bo občasno nekaj več oblačnosti. Zjutraj bo po nekaterih nižinah nekaj megle. Burja na Primorskem bo ponehala. Jutranje temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do 12, najvišje dnevne od 15 do 20, na Primorskem do 23 °C.

V soboto bo povečini sončno z jutranjo meglo po nižinah. V nedeljo se bo krepil jugozahodni veter. Na zahodu bo občasno deževalo, drugod bo še suho vreme.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Dusan12 09:37 30.september 2021.

    Leon, da si vražjeveren, mi je jasno, imel si priliko nekoč govoriti z menoj, pa si se že takrat malo nerodno izražal, že imaš parcelo na britofu, upam, da bo takrat jokalo nebo in Janša, ki ga sovražiš tako kot ...prikaži večt tvoj pokojni fotr tebe……

  • popokatopetl 09:32 30.september 2021.

    Policajem je nujno omejit uporabo vodnega topa, tole je šlo čez vse razumne meje

  • zdrej 09:14 30.september 2021.

    A kdo ve, kje bi lahko pogledal količine padavin (mm oz l/m2) za posamezen kraj oz. merilno postajo po Sloveniji? Na ARSO strani nekako ne najdem teh podatkov.