Slovenija
19800 ogledov

Nam v šolah grozi model C? Tako odgovarja Kacin!

Otrok za računalnikom Profimedia
Kacin pravi, da ni razloga za paniko, ampak za opozorilo.

"Povsod tam, kjer so se dobro pripravili, zapora enega razreda, ne bi smela biti problem," je na tiskovni konferenci na vprašanje, ali nam zaradi pojavov okužb na šolah in vrtcih kmalu grozi šolanje na daljavo za vse otroke, dajal vladni govorec Jelko Kacin. "Tam, kjer je ogrožena celotna šola, je to sporočilo vodstvu, da nekaj v pripravah ni bilo dovolj dobro storjeno. Mi smo odločeni, da se celoten šolski program izvaja po načrtu B. Želimo si, da bi to trajalo čim dlje oz. da bi celotno šolsko leto potekalo v šoli. Če bo takih primerov preveč, bodo epidemiologi morali odločati o novih ukrepih."

razred učilnica tabla Ljubljana Slovenija Ravnateljica: Ko so nas starši obvestili o okužbi, smo izolirali cel razred

Sedaj se po besedah Kacina dela na preventivnih ukrepih, s katerimi lahko omogočimo šolanje po zdajšnjem modelu. "Vlada je podprla predlog strokovne skupine, da v skupnih prostorih v maskah hodijo tudi mlajši otroci," je navedel enega izmed njih. "Ali se bodo razmere prihodnji teden tako popravile, da to ne bo več nujno, bomo videli."

Alojz Ihan Covid-19 in ukrepi Zdravje Alojz Ihan tokrat zelo oster do ravnanja vlade

Slovenija | Avtor:

Prva ocena, kako se je začelo šolsko leto in prvi teden s štirimi dnevi, bo podana ob koncu tedna. "Nobenega znaka za alarm ni," je dejal Kacin. "Pri nas je šol ogromno, razredov še veliko več. Ni razlogov za paniko, temveč na opozorilo, da so šolski kolektivi in starši pozorni na morebitne znake okužb." Pri tem je spomnil tudi na najstnike, s katerimi starši pogosto izgubijo tesen stik, naj ga, tudi zaradi covida ohranjajo in se z njimi čim več pogovarjajo.  

šola koronavirus učenci Slovenija Otroka pošiljala v vrtec in šolo, čeprav imajo doma okuženo babico

Pojasnil je tudi, da o karanteni učencev in zaposlenih na šoli v vsaki posamični situaciji presoja epidemiolog. "V šolo gre lahko samo zdrav otrok," je še enkrat opozoril Kacin. "Če zboli, naj v vsakem primeru kontaktirajo zdravnika, ki se bo posvetoval tudi z epidemiologom. Če imamo virus v razredu, bo o tem, ali se bo otrok šel testirat, presojal epidemiolog."

Ugotovitev epidemiologa, ki odloči o karanteni je dokončna. "Nobenega ugovora ne trpi," je še pouaril Kacin. "Epidemiologi so tisti, ki bodo odločali. Izrekam pričakovanje, da bo celoten kolektiv šole absolutno kooperativen."

testiranje covid-19 koronavirus Covid-19 Slovenija Novi podatki: Spet veliko število okužb

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • tlacan 00:07 05.september 2020.

    Pomembno je, da smo sosedom rešili turizem. Mi se pa lahko ponovno zapremo, kot spomladi. Tako nam bo uspelo najhitreje uničiti še to kar je ostalo. Otrokom pa smo tako ali tako uničili kakšno leto šole in tudi možnost, da ...prikaži več naučijo druženja brez elektronike.

  • mercedesb 18:12 04.september 2020.

    Kacin,Jajo,Krek,beovicka in ostsli modeli ste za na psihiatrijo zaprtega ABCDEF oddelkov Ljubljana Polje