Slovenija
28159 ogledov

Napoved IJS, kdaj bomo prešli v oranžno fazo

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Institut Jožef Stefan v svoji prognozi predpostavlja, kdaj prihodnji tden bomo dosegli oranžno fazo.

Epidemija počasi upada, so na Institutu Jožef Stefan (IJS) ugotavljali že v prejšnjih dnevnih projekcijah, tudi današnji podatki tem ugotovitvam sledijo.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 1025. Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji.

Na osnovi epidemiološkega modela, ki integralno upošteva razpoložljive podatke, na IJS ocenjujejo, da smo uspeli reprodukcijsko število spustiti na približno R=0,86. Dodajajo oceno, da se vsakih šest dni prekuži približno en odstotek populacije, kar posledično zmanjša R vsakih pet dni za približno eno stotinko glede na siceršnjo vrednost.

Ocenjeni deleži okuženih in kužnih ter prognoza

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12-krat toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 300-ti prebivalec. V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva (ocena: 4-krat toliko kot potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno je delež kužnih približno 3 odstotke prebivalstva oz. približno vsak 30-ti prebivalec.

Za bolnišnične obravnave in število umrlih oseb predstavljajo tudi dva scenarija, kjer so predpostavili, da je razmerje med številom imunih in številom potrjeno okuženih 3 oz. 5, in scenarij, kjer smo predpostavili, da v Sloveniji že imamo bolj kužen novi sev, ki je razpršen v populaciji. Predpostavili so, da je bil 13. januarja delež novega seva 0,1-odstoten in da je 60-odstotno bolj kužen od običajnega seva. Namen predstavitve različnih scenarijev je, da se seznanimo z negotovostmi in karakterističnimi časi.

Projekcija IJS po fazah | Avtor:

Nakazuje se, da bi lahko novi bolj kužen sev postal dominanten maja. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 13 dni. Negotovosti teh ocen so velike, opozarjajo na IJS.

Projekcija IJS po fazah | Avtor:

Ocenjeni datumi sproščanja ukrepov po fazah

Trenutno smo v rdeči fazi. Za prehode med različnimi fazami morata biti izpolnjena dva pogoja: tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitaliziranih. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v oranžno fazo prešli v torek. 

V tabeli so zbrani pričakovani datumi prehodov med fazami, pri tem pa je potrebno vzeti v obzir tudi velike negotovosti za vse izračunane datume, saj je potek epidemije odvisen od ljudi in ukrepov. Podajajo le oceno datuma do naslednjega prehoda, saj je potek epidemije odvisen od sproščanja (oz. sprejemanja) ukrepov v trenutni in prihajajoči fazi. Tako ni možno kvalitetno oceniti, kdaj bi lahko bili izpolnjeni pogoji za prehode v preostale faze, pri tem poudarjajo na IJS.

Projekcija IJS po fazah | Avtor:

Covid-19 Covid-19 Svet Španci v velikem strahu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • anica00 00:19 08.februar 2021.

    Spomladi gripe ponavadi nehajo.

  • gustl 20:32 07.februar 2021.

    Upada kajne ??? Le zakaj ??? Zaradi nezaupnice...👍

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:34 07.februar 2021.

    Se Baba Vanga bi boljs napovedala.