Slovenija
32237 ogledov

Napoved razvoja epidemije: predvidoma v torek bomo dosegli mejo

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Vrh števila okužb bomo dosegli do konca januarja, največ bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah bo predvidoma v začetku februarja.

"Vrh števila potrjenih okužb bomo predvidoma dosegli do konca januarja, vrh v bolnišnicah pa predvidoma v prvi polovici februarja, ko se predvidoma ne bomo približali zasedenosti bolnišnic na vrhuncu četrtega vala. Prihodnji teden bi lahko presegli 10 tisoč pozitivnih testov v enem dnevu, predvidoma v torek (če kapacitete za PCR testiranje ne bodo presežene)," je Matjaž Leskovar z Inštituta Jožef Stefan napisal v svoji današnji napovedi razvoja epidemije.

 | Avtor: IJS IJS

"Epidemija hitro raste zaradi hitrega širjenja zelo nalezljive različice omikron. Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča," je zapisal.

Leskovar meni, da zaradi prazničnega druženja in mešanja mehurčkov ob poprazničnem zagonu družbe (šole, službe) okuževanje z bolj nevarno različico delta le počasi upada. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,4 (R_delta = 0,7, R_omikron = 1,8).

"Modeliramo tudi novo različico omikron, vendar so negotovosti velike, saj še ni na razpolago dovolj podatkov o njeni razširjenosti, hitrosti širjenja in resnosti bolezni, ki jo povzroča," je pojasnil.

 | Avtor: IJS IJS

Ugotavlja, da zasedenost bolnišnic stagnira, medtem ko dnevni sprejem v bolnišnice že raste. Tudi v najslabšem scenariju pa naj ne bi presegli 1100 pacientov v bolnišnicah. Vrh se obeta v prvih dneh februarja. 

 | Avtor: IJS IJS
Tudi na intenzivni negi naj bi bilo največ pacientov v začetku februarja, kot kaže pa ne bomo presegli števila pacientov v zadnjem vali, po srednji napovedi naj bi jih bilo okroh dvesto, po najslabši pa pod 250. 

"Hitrost prekuževanja je približno 92 tisoč okuženih* na teden oz. 4,4 % prebivalstva na teden. Trenutno je kužen* približno vsak 25. prebivalec. Ocenjujemo, da je dovzetnih še približno slaba četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada. Hitrost cepljenja je približno 3 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,2 % prebivalstva na teden," je zapisal Leskovar. 

Predpostavil je, da je okuženih 2,5x toliko kot potrjenih primerov in da je trajanje kužnosti 7 dni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • bobubob 17:53 15.januar 2022.

    Razbojniki zastrupljajo nosečnice, saj je 'cepivo' varno. Fizer&comp so v navodilih jasno zapisali, da na nosečnicah niso testirali in da nimajo pojma, kaj bo. Od kod torej tem osebkom, ki posiljujejo znanost in zdravo pamet, ideja o varnosti? https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=118849513989196&id=100075924434958&sfnsn=mo

  • Linux0099 11:23 15.januar 2022.

    Da vam nam jestvdau projekcije

  • Avatar Halliolisa
    Halliolisa 23:51 14.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m