Slovenija
39492 ogledov

Napoved širjenja epidemije: To kažejo zadnje projekcije IJS!

Covid-19 v Sloveniji Profimedia

Inštitut Jožef Štefan v Projekciji širjenja covid-19 ocenjujejo, da epidemija počasi upada. "Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,90," navajajo pri IJS. "Nakazuje se, da bo novi bolj kužen sev postal dominanten sredi marca in da bi se takrat krivulje lahko spet obrnile navzgor."

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Slovenija Novi podatki: Trend se še kar nadaljuje

 | Avtor:

Dodajajo, da hipotetično obstaja majhna možnost, da imamo v Sloveniji že nekaj mesecev bolj kužen sev, ki bi pripomogel k slabi epidemiološki sliki. "V tem primeru angleški sev ne bi predstavljal večje dodatne grožnje in bi ob nespremenjenem obnašanju ljudi krivulje samo še padale zaradi prekuževanja in cepljenja," pišejo pri IJS. A pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano ocenjujejo, da je to malo verjetno. "Nove variante lahko nastanejo kjer koli in kadar koli," je pred enim tednom dejala Maja Rupnik z Nacionalnega laboratorija. "Možno bi bilo, da imamo v Sloveniji slovenski sev, ampak naši rezultati tega ne kažejo."

Cepivo za covid-19 COVID-19 V SLO Zdravje Dobra novica o cepivu, ki bo v Slovenijo prispelo v nedeljo Cepivo za covid-19 Zdravje Priporočilo NIJZ bi lahko vplivalo na strategijo cepljenja

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 1082. V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec. "Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 300. prebivalec," ocenjujejo pri IJS. "V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 3 odstotke oz. približno vsak 30. prebivalec."

 | Avtor:
 | Avtor:

Trenutno smo v rdeči fazi. Za prehode med različnimi fazami morata biti izpolnjena dva pogoja: tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitaliziranih. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v oranžno fazo prešli sredi februarja," napovedujejo pri IJS.  

 | Avtor:

Podrobneje si lahko prognozo preberete in ogledate na spletni strani IJS.

otroci maske maska covid covid-19 korona Inšpektorat Slovenija Tako je potrebno ravnati z maskami v šolah trgovski center Slovenija Počivalšek potrdil, prihodnji teden se odpira vse to

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:32 06.februar 2021.

    Janeza je sama prijaznost in dobrota. Počasi odpira šole, tudi v tgovine in h avtomehankarju bomo lahko šli. Bližajo se zimske počitnice, snega na smučiščih je dovolj, si bomo privoščili. V marcu pa nas bo Janez lahko spet zaprl v ...prikaži več stanovanja, ker nismo bili pridni. Pa sigurno si bo zmislil, da smo kakšen nov sev pridelali. Slabo se nam piše, vsaj do volitev! Ujetniki v lastni državi!

  • mirror. 20:51 05.februar 2021.

    Jedite govna golazen janšistična.

  • Boris 16:46 05.februar 2021.

    Anion6anion: Kje maš kapo ?