Slovenija
3199 ogledov

Napovedali vojno tigrastim komarjem

Tigrasti komarji Profimedia
Občine slovenske Istre v sodelovanju s komunalnimi podjetji in zunanjimi izvajalci organizirajo preventivno akcijo zatiranja ličink tigrastih komarjev. Aktivnosti bodo primarno namenjene ozaveščanju občanov o preprečevanju razmnoževanja te invazivne vrste komarjev.

Akcija je namenjena predvsem zmanjševanju možnosti za razmnoževanje komarjev, saj se samice hranijo s krvjo ljudi in toplokrvnih živali ter zato lahko prenašajo tudi različne virusne bolezni, so namen aktivnosti pojasnili na izolski občini. Poudarili so, da je za uspešnost akcije sodelovanje javnosti ključnega pomena.

Med drugim je pomembno, da ljudje v okolici svoje hiše, na njivah in pokopališčih izpraznijo posode z vodo, ki jih ne uporabljajo in s tem preprečijo, da v njih voda zastaja. Prav tako naj občani praznijo in umivajo podstavke cvetličnih lončkov, vsak teden menjujejo vodo v različnih posodah na odprtem ter očistijo zamašene strešne žlebove in talne kanale.

Tigrasti komarji | Avtor: Profimedia Profimedia
"Tigrasti komarji so slabi letalci, preletijo le nekaj sto metrov, zato je še posebej pomembno, da se akciji zatiranja njihovega razmnoževanja pridružite tudi sami," so nagovorili javnost in ob tem dodali, da tigrastim komarjem za preživetje zadostujejo že majhne količine stoječe vode.

 

Na voljo tudi brezplačne ampule

Kot so še zapisali, bodo občine za zmanjševanje možnosti razmnoževanja komarjev na javni infrastrukturi, ki omogoča nastajanje stoječih voda, v dneh brez padavin uporabile sredstvo Aquatain. Sredstvo bodo v več fazah komunalna podjetja in zunanji izvajalci nanašali od maja do oktobra. Pri tem pričakujejo 91-odstotno zmanjšanje pojavnosti ličink komarja okrog površin, kamor bo sredstvo naneseno.

Občine zagotavljajo tudi brezplačne ampule, ki jih lahko občani prevzamejo na komunalnih podjetjih v Izoli in Piranu oziroma v Turističnoinformacijskem centru Ankaran ali v vrtnariji Marjetica Koper pri pokopališču. Sredstvo, ki ga je priporočljivo nanašati večkrat, sicer ne obremenjuje okolja in ni škodljivo za ljudi, živali, rastline ter druge organizme, so pojasnili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.