Zdravje
12304 ogledov

Odkritje: komarji zavohajo ljudi, ki so okuženi z določenimi virusi

Komarji Epa
Znanstveniki so odkrili tudi možen način, kako blokirati vonj in zaustaviti širjenje bolezni s pomočjo zdravila proti aknam.

Študija je odkrila, da komarje privlači vonj dveh nevarnih virusov v človeškem telesu. Virusa, ki povzročata Ziko in mrzlico, spremenita vonj osebe, zaradi česar je bolj privlačna komarjem. To odkritje je bilo objavljeno v dnevniku Cell po dolgotrajnih eksperimentih na miših in ljudeh. 

Znanstveniki so odkrili tudi način, kako blokirati ta vonj in zaustaviti širjenje bolezni s pomočjo zdravila proti aknam, izotretinoinom, bolj znano pod imenom Accutane.
 
Vonj je posledica vsebnosti visoke stopnje spojine acetofenon, ki močno privlači komarje. Acetofenon se razvije iz bakterij, ki rastejo na koži, vendar običajno koža izloča protein, ki ta razvoj zavirajo. Sodeč po raziskavi, naj bi virusa Zika in mrzlica to izločanje proteina zavirala, zaradi česar bakterije hitreje rastejo, kar pripelje do tega, da se izloča več acetofenona. 

Vonj, ki zaradi tega nastane, dovoljuje okužbi, da se širi še naprej. Čeprav so ugrizi komarjev v tropskih in subtropskih področjih pogosti, se ta možnost zaradi privlačnega vonja še poveča.  

Komarji | Avtor: Profimedia Profimedia


Vektorji, kot so komarji, pomagajo virusom preživeti. Kadar okužen komar ugrizne zdravo osebo, jo lahko naleze z virusom. Okužena oseba pa lahko okuži zdravega komarja z virusom, kar lahko povzroči še več škode. 

Mrzlica je virusna okužba, ki jo povzročajo štirje sorodni virusi. Te virusi se prenašajo skozi ugriz dveh vrst komarjev. Čeprav je polovica svetovne populacije v nevarnosti, da se okuži z mrzlico, je 80 % primerov blagih in brez simptomov. Vseeno pa so lahko primeri tudi resnejši, mrzlica vsako leto povzroči približno 20.000 smrti. 

Zika spada v enako družino virusov kot mrzlica in se prenaša skozi enaki vrsti komarjev. Običajno Zika ne povzroča simptomov, lahko pa oseba razvije vročino, vnetje očesa in nevrološke komplikacije. Okužba z Zika virusom med nosečnostjo pa lahko povzroči mikrocefalijo pri otroku. 

Za virus Zika ne obstaja nobeno cepivo ali zdravilo. Cepivo za mrzlico pa je priporočljivo samo za otroke med devetim in 16. letom, ki so že bili okuženi. S tem se v prihodnosti prepreči resnejša okužba z mrzlico.

Nova študija je tudi odkrila prej neznan potek pri prenašanju Zike in mrzlice. Okužbi lahko spremenita vonj osebe, kar naredi osebo bolj privlačno komarjem. Za zdaj še ni jasno, če je ta postopek posledica evolucije ali pa naključja. 

Komarji | Avtor: Profimedia Profimedia

Ekipa, ki je preučevala povezavo med komarji in vonjem, je okužila miši z virusom Zika in mrzlico ter jih ločila v tri povezane kletke. Vsaka virusna skupina je bila preučevana posebej, vendar so bili rezultati zelo podobni: približno 70 % komarjev je odletelo v kletko z okuženimi miši. 

Znanstveniki so zbrali tudi paciente iz Kitajske bolnice, ki so bili okuženi z mrzlico, ter zdrave prostovoljce. S pazduhe prostovoljcev so vzeli vzorec in ga prenesli na kos filtriranega papirja. Nato so na eno roko nalepili papir z vzorcem obolele osebe, na drugo pa papir z vzorcem zdrave osebe. Obe roki sta bili 30 minut izpostavljeni komarjem. Eksperiment je pokazal, da je papir z vzorcem obolele osebe bolj privlačil komarje. 

Ko so raziskovalci preučili kožo sodelujočih, so ugotovili, da oboleli prostovoljci izločajo višjo stopnjo acetofenona, prav tako so okužene miši proizvedle 10-krat več acetofenona kot pa zdrave. 

Tigrasti komar Zdravje Urgenca: "Zaradi pikov komarjev tudi sredi noči prihajajo po pomoč" Komarji Komarji Zdravje Nove žrtve virusa zahodnega Nila pri sosedih Komarji Slovenija Nujna točka vseh kandidatov na lokalnih volitvah

Da bi našli rešitev, zakaj je prišlo do tega, so znanstveniki dali okuženim mišim izotretinion. Ta je spremenil bakterijsko sestavo na koži miših in zmanjšal vrednost acetofenona, zaradi česar miši niso bile več tako privlačne komarjem. 

Ekipa sedaj želi preizkusiti to zdravljenje na ljudeh, saj je koža miši drugačna od človeške. Prav tako želijo razširiti svojo študijo in preučiti več ljudi, ki so okuženi z Ziko ali mrzlico. Trenutno poskušajo poustvariti študijo z več ljudmi v Maleziji. 
Sam cilj znanstvenikov je zmanjšati prisotnost virusov. Čeprav to zdravljenje ne bi ubilo komarjev, bi vseeno zmanjšalo njihovo prenašanje. 

Rezultati te raziskave bi lahko v prihodnosti delovali tudi kot motivacija za gensko spreminjaje komarjev, kjer bi lahko zmanjšali komarjeve olfaktrone nevrone, zaradi česar jih človek ne bi več toliko zanimal. 

 

Komentarjev 2
  • Kmodri 12:28 24.avgust 2022.

    Čigavi znanstveniki?

  • AnGus 09:09 24.avgust 2022.

    In kaj točno naj bi bila "Kitajska bolnica"? Ime ustanove? Bolna ženska - Kitajka? Očitno bi morali zapisati "kitajska bolnišnica", potem bi imelo smisel.