Slovenija
19374 ogledov

Nas v torek čakajo občutno višje cene goriva?

Bencinski servis Petrol Anže Petkovšek
Naši južni sosedje s strahom pričakujejo torek, saj bodo brez intervencije hrvaške vlade cene goriva v torek močno poskočile. Kaj se bo zgodilo pri nas?

V torek bo na Hrvaškem prenehal veljati odlok o zamrznitvi cen goriva in v primeru, da ne pride do nove intervencije vlade, se bosta tako bencin kot dizel podražila. Po neuradnih podatkih HRT naj bi za bencin odšteli po novem okoli 16 kun (2,09 EUR), za dizel pa več kot 16,5 kune (2,15 EUR). Hrvaška vlada naj bi o tem odločala ta konec tedna in odločitev sprejela v ponedeljek. 

Kot navaja Index.hr, je trenutno za liter bencina izven avtocest treba odšteti 13,50 kune (1,76 EUR), za liter dizla pa 13,08 kune (1,71 EUR).

Hrvaški premier Andrej Plenković je v petek omenjal možnost uvedbe bonov za gorivo. "Jeseni bi lahko uvedli bone za gorivo. To je ena možnost, vlada pa ima na razpolago še druge ukrepe," je dejal Plenković. Boni bi, po njegovih besedah, pripadli tistim z nižjimi dohodki. 

Medtem hrvaški mali prodajalci goriva opozarjajo, da bodo v torek črpalke zaprli, če vlada ne bo ukrepala. Veliko jih je namreč na robu stečaja. 

V torek nove cene tudi pri nas

V Sloveniji je vlada za obdobje do 4. julija določila najvišje dovoljene drobnoprodajne cene 95-oktanskega bencina (1,775 evra) in dizelskega goriva (1,848 evra) izven avtocest in hitrih cest. Vlada je z naftnimi trgovci dosegla tudi dogovor o uskladitvi cen dizla na servisih znotraj avtocestnega križa. 

Ob uvedbi regulacije je predsednik vlade Robert Golob napovedal, da se bodo cene goriv v Sloveniji gibale podobno kot na Hrvaškem, a nižje kot v Avstriji in Italiji. V torek tako na Hrvaškem, če vlada ne bo posredovala, pričakujejo občuten dvig cen. V Avstriji je po podatkih AMZS liter 95-oktanskega bencina 2,1 evra, liter dizla pa 2,2 evra. 

Kot pišejo Finance, je treba upoštevati, da je vlada začasno umaknila nekatere okoljske dajatve in omejila višino marže trgovcev. Glede na gibanje cen na trgih pričakujejo, da se bo regulirana cena obeh goriv pri nas malenkost znižala. Liter 95-oktanskega bencina naj bi bil nekje med 1,73 in 1,74 evra za liter, medtem ko naj bi se cena dizla gibala okoli 1,81 evra. Pri tem pa Finance opozarjajo, da so zaradi nihanja cen možna večja odstopanja.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • bobubob 12:42 04.julij 2022.

    Najprej so zakurili, sedaj pa se delajo kot da ne vedo, zakaj gori. In pričakujejo pohvalo za govoričenje o potrebi po gašenju ter za nagovarjanje državljanov, naj gasijo z visoko zavestjo in z lastno opremo..... Povsem enak scenarij, kot pri ...prikaži veči kovidu. Seveda, le zakaj bi menjali prijem, ki je tako učinkovit....

  • Avatar luckyss
    luckyss 05:24 03.julij 2022.

    Spet kretenast naslov očitno prav takšnega avtorja...V kakšni bolj avtokratski vladi bi to označili kot protidržavno delovanje z namenom vzbujanja nezadovoljstva in panike.. Dajte se sprijaznit, da je Janez preteklost in pridobivajte klike na manj primitiven način.. In NE, ne ...prikaži veče bo podražitev, ker je vlada pravočasno posredovala..

  • ginko 00:02 03.julij 2022.

    A v ukradeni globoki državi imamo vlado? Sam vprašam.