Slovenija
10051 ogledov

Naša predsednica sporočila, kaj ji je dejal kralj Karl III.

Nataša Pirc Musar Urad predsednika repubilke
Pirc Musarjeva o kratkem klepetu z novim kraljem.

Dogodkov ob slovesnem kronanju kralja Karla III. v Združenem kraljestvu se udeležuje tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

V petek je v Buckinghamski palači v Londonu potekal slovesen sprejem za povabljene svetovne voditelje, ki se ga je novi kralj udeležil ob prisotnosti svoje sestre, princese Ane. 

Pirc Musarjeva je sporočila, da se kraljem v pogovoru z njo spomnil na obisk Slovenije leta 1998 ter dejal, "da imamo lepo deželo s čudovito naravo."

Predsednica je pripisala, da vlada v Londonu zelo prijetno vzdušje.

Pirc Musarjeva je sicer v okviru dogodka opravila več dvostranskih srečanj s predstavniki drugih držav, med drugim je imela tudi pogovor s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo.

Zadrega s stranišči

Danes bo Pirc Musarjeva v družbi soproga in dva tisoč povabljenih gostov, ki se bodo lahko zgodovinskega kronanja udeležili znotraj Westminstrske katedrale. Britanski mediji ob tem opozarjajo, da nekaterim visokim gostom na dogodku ne bo kaj posebej lepo. Med drugim morajo biti vsi na svojih mestih že okoli tri ure pred slovesnim prihodom kraljevega sprevoda v cerkev.

Med 10. in 13. uro bodo vsa stranišča v opatiji zaklenjena. To še posebej skrbi nekatere starejše, poroča Daily Mail. Na zadnjem kronanju kraljice Elizabete II. leta 1953 so gostom svetovali, naj prenehajo piti tekočino že opolnoči pred slovesnostjo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Ender3 12:50 06.maj 2023.

    Kaj porečejo naši katoliki ?. Verni sosedi Hrvati nimajo prisotnega predsednika Milanovića, ker se jim je nenadoma pokvarilo vladno letalo. Izjavil je, da ni v stanju 5 ur prenašati ceremonijal, ker ima dosti drugih obveznoati. Plenković je za to poslal ...prikaži več na kronanje samo zunanjega ministra Radmana s kimercialnim letom..

  • sam1 11:53 06.maj 2023.

    Po mojem ji je svetoval,naj se drži malo nazaj pri obloženih mizah.....

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:50 06.maj 2023.

    ga.Predsednica, kaj je res tako težko za takšno priložnost obleči krilo ? Hlače so neprimeren kos oblačila za damo-predsednico države, na tako pomembnem-gala- diplomaciji !