Slovenija
40 ogledov

Naši bogataši ne bi bili solidarni

Rajko Hrvatič Žurnal24 main
Ideja. Solidarnostni davek, ki bi ga v krizi plačevali premožni, najbogatejšim Slovencem ne diši.

“Zakaj bi nekdo jemal, če sam ne zna ravnati z denarjem?” je odvrnil primorski podjetnik Rajko Hrvatič, ko smo ga vprašali, kaj meni o tem, da bi tako imenovani solidarnostni davek uvedli tudi pri nas.

To bodo namreč storili v Italiji, prav tako naj bi bogate dodatno obdavčili v Franciji, kjer je 16 najbogatejših kar samih pozvalo, naj jih bolj obdavčijo, da bi tako pomagali rešiti javnofinančne težave svoje države. Hrvatič bi se takole ponudil le, če bi bil prepričan, da bo denar koristno porabljen.

Obdavčitev luksuza

Poklicali smo še tri, ki spadajo med najbogatejše Slovence. Tomaž Lovše, med drugim lastnik Diners Cluba SLO, nas je odslovil, češ da je v Združenih državah Amerike in da se s tem vprašanjem še ni ukvarjal, Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica uprave skupine Prva Group, nas je prav tako na hitro odslovila, češ da nima časa. Igor Jurij Pogačar, podjetnik z nepremičninami, med katerimi izstopa stavba NPU, pa je najprej poudaril, da je razmišljanje, da je premožen že vsak, ki ima dva tisoč evrov plače, neumnost. Če že, bi po njegovem mnenju morali obdavčiti luksuz, jahte, objekte, v katerih nihče ne stanuje, in podobno.

Morda bodo privili vijak

Strokovna javnost (fiskalni svet) je v preteklosti sicer že predlagala uvedbo dodatnega davčnega razreda za zavezance z najvišjimi dohodki. Ali bodo dodatno obdavčitev zares predlagali, pa nam na finančnem ministrstvu včeraj niso konkretno odgovorili. V Sloveniji je sicer lani več kot 2.400 evrov neto na mesec zaslužilo blizu 24 tisoč posameznikov.

Ekonomist Jože Mencinger je prepričan, da je prerazporeditev denarja v teh časih zagotovo nujna. "Nisem pa prepričan, da bi lahko idejo uspešno spravili skozi parlament, saj se ob spremembah dohodninske lestvice vselej pojavijo še ideje o olajšavah," meni, glede posebnega interventnega solidarnostnega davka pa je opozoril, da bi bilo treba pred tem izračunati, kolikšni bi bili njegovi učinki.

Kolikšen bi bil izplen

"Pri nas je premalo bogatih, zato bi bil izplen od takšnega davka majhen,” je prepričan podjetnik Ivo Boscarol. "Vlada bi morala sprejeti predvsem ukrepe za povečanje konkurenčnosti naših podjetij in nato pobrati davek od njihovega večjega dobička," meni.

Sindikalist Peter Majcen pa je idejo o dodatni obdavčitvi bogatih pozdravil. "Vsekakor je treba vzeti tam, kjer je. Tudi srednji sloj je že povsem izžet, in če bo šlo tako naprej, ne bo več potrošnje," je prepričan.

Komentarjev 8
  • privat 18:59 26.avgust 2011.

    kdaj pa so bili bogataši obdavčeni??? Nikoli,tudi če to uspe (v kar neverjamem) bodo razliko v njegovem premoženju zopet plačali državljani oz.samo delovci!! Kaj vam ni jasno...obdavčijo se lahko samo debili..oni se nebojo pustili stradati,če pa bo tako kazalo ,bojo ...prikaži več denar že vzeli tam kje se lahko na zakonit način vzame!!

  • Urska Godnjavec 09:33 26.avgust 2011.

    naj grejo, kdo bo pa plačeval folk k zna sam krast pa firmo na kant spravit... to so slovenki managerji, jih hmal nazaj dobimo, z DHLom hhahahah

  • suzana.kos 08:58 26.avgust 2011.

    aja, pa še to - ker pravijo, da je treba slovenske managerje dobro plačati, ker bodo drugače ušli v tujino...da vidimo, če bo kdo res kam šel, če se mu plača sklesti!!