Slovenija
29329 ogledov

Naslednjih digitalnih bonov v tej obliki ne bo več

Novice: digitalni boni Anže Petkovšek Unovčevanje digitalnih bonov v trgovini Big Bang BTC.
Nova ministrica kritična glede razdelitve in namembnosti digitalnih bonov.

Na službi vlade za digitalno preobrazbo že pripravljajo novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Zdaj je večina denarja predvidena za nakup tehnološke opreme, z novelo pa bodo poskušali to spremeniti in zagotoviti več denarja za tečaje osnovnih digitalnih veščin, je povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Emilija Stojmenova Duh | Avtor: Anže Petkovšek Ministrica brez resorja, pristojna za digitalno preobrazbo, Emilija Stojmenova Duh. Anže Petkovšek

Ministrica je v petek v oddaji 24ur zvečer na POP TV menila, da je trenutni zakon, na podlagi katerega lahko osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje od srede koristijo digitalne bone za nakup računalniške opreme, po opravljenem brezplačnem izobraževanju pa bodo pozneje na voljo tudi starejšim od 55 let, diskriminatoren. Vključuje zgolj nekatere posameznike, to pa je recept za katastrofo, je dejala. Zakon zagotavlja denar za izvedbo tečajev za 5000 starejših, kar se ji zdi veliko premalo.

Nekdanji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič pa je odgovoril, da gre za pilotni projekt in da več mest za tečajnike v tem letu ni. Ker so zmogljivosti nizke, so se odločili, da bo ta vključeval 5000 udeležencev.

Novice: digitalni boni Slovenija Naval na bone: Kar 70 odstotkov jih je bilo unovčenih v tej trgovini

Ministrica: Gre le za financiranje tehnološke opreme, ne znanja

Ministrica meni, da zakon ne spodbuja digitalnih znanj mladih. "Glede na to, kako je zastavljeno zdaj, pri mladih sploh ne gre za financiranje digitalnih znanj in kompetenc, ampak gre za financiranje tehnološke opreme, ki ni nujno povezana z digitalno pismenostjo," je povedala.

Napovedala je, da zakona ne bodo izvedli, kot si ga je zamislila prejšnja vlada. "Ker živimo v pravni državi, zdaj velja ta zakon, zato mladi, dokler je v veljavi ta zakon, lahko unovčijo digitalne bone," je povedala. Novela zakona pa bo podlaga, da bodo nadaljevali s svojimi projekti, in ti bodo namenjeni predvsem za starejše in socialno ogrožene.

Nekdanji minister: Največjo korist bi imeli mladi

Andrijanič pa je zaradi "številnih neresničnih informacij in neutemeljenih kritik na račun digitalnih bonov in tečajev digitalnih veščin za starejše" na Facebooku zapisal, da so zaradi kratkega obdobja za izvedbo tečajev v pilotnem letu odločili vanje vključiti le 5000 starejših. Prvi tečaji bodo na voljo jeseni, večino brezplačnih tečajev pa so načrtovali v naslednjem letu.

Mark Boris Andrijanič | Avtor: NSi Minister, pristojen za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič, z velikimi koraki utira pot Slovenije med digitalno najbolj razvite države. NSi

Nekdanji minister je komentiral tudi mnenje Stojmenove Duh, ki je pred dnevi na Twitterju zapisala, da so digitalni boni namenjeni predvsem nakupu v tujini narejene opreme. Sam meni, da to ne drži in da bodo imeli največjo korist mladi, ki bodo lahko prišli do moderne računalniške opreme.

Mladi so bone v vrednosti 150 evrov prejeli v obliki dobroimetja v informacijskem sistemu Finančne uprave RS, v skladu z veljavnim zakonom jih je mogoče koristiti do 30. novembra. Do petka do 11. ure jih je že unovčilo nekaj več kot 10.000 upravičencev v skupni višini okoli 1,4 milijona evrov. Upravičencev je sicer nekaj več kot 221.000, skupna vrednost digitalnih bonov je tako nekaj več kot 33 milijonov evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • srecnii 23:10 18.junij 2022.

    Lahko bi denar razdelil med revne, ampak glede nato kako se revni vozjo z nekimi hudimi avti okol pisane na X osebo al pa se kupujejo hud telefon za 1000 evrov iphone 12 in hodijo na dopuste, izlete, si privoščijo ...prikaži več drage nakupe.... pač potegnejo takratko vsi revni. Tko da....

  • zdrej 22:27 18.junij 2022.

    Gospa, če boste mogoče to brala. Predlagam, da se potem ta denar uporabi za starejše od srednje šole. Namreč v šolah bi morali dodati kakšno uro na dan. In sicer glede dveh tem. Prva je digitalna izobrazba. To pomeni od ...prikaži več slepega tipkanja, prepoznavanja prevar, ipd. To se naj začne z naslednjim letom. Glede na obljube te vlade to ne bo problem.

  • jakec1575 22:24 18.junij 2022.

    Pilotni projekt za 60mio ne 33mio. Schvabov ministrant, ki je podturil uberjev zakon dumpinga, brez katerega uber ne uspe na nobenem trgu. In pobeg v anglijo. Ce pride ovadba.