Slovenija
20 ogledov

Našli neznano vrsto hominida

Hobiti so naseljevali otok Flores še dolgo po tem, ko je tja prišel moderni člov Žurnal24 main
V Sibiriji so znanstveniki prek analize DNK fosila odkrili doslej neznano vrsto hominida, ki so jo poimenovali ženska X.

Analiza novoodkritih ostankov je znanstvenikom razkrila, da je ta hominidna vrsta na območju osrednje Azije živela pred približno 50 tisoč leti, piše BBC. Poleg ostanka mezinčne kosti so znanstveniki odkrili tudi zapestnico, pregled genskega materiala pa je pokazal, da se je ženska X razlikovala tako od neandertalca kot tudi od modernega človeka.

Najdba nakazuje možnost, da so se te tri vrste srečale v Sibiriji in med seboj stkale vezi. Vodja raziskave Johannes Krause z inštituta Max Planck je s kolegi ugotovil, da so pred približno milijon leti imele tudi skupnega prednika. Približno takrat se je ta doslej neznan vrsta tudi ločila od skupnega prednika.

Najdbo za zdaj obdaja še precej neznank, zato se znanstveniki izogibajo označevanja najdbe kot nove vrste človečnjaka. Zaradi odkritja je vprašljiva tudi predpostavka, da ob pojavu modernega človeka druge vrste izginejo. Odkritje namreč nakazuje, da lahko različne vrste dolgo časa sobivajo na istem prostoru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.