Slovenija
3611 ogledov

Našli so ga zasutega pod skladovnico drv, ni mu bilo več pomoči

plaz Zatolmin Čadrg
1/4
PU Nova Gorica
Med izvajanjem del na cesti se je sprožil večji plaz, ki je pod seboj pokopal 66-letnega moškega.

V ponedeljek dopoldne se je nad lokalno cesto iz Zatolmina proti planini Polog sprožil večji plaz. S PU Nova Gorica so sporočili podrobnosti včerajšnjega dogajanja na območju Tolminskih korit. 

V času pred nesrečo sta 26-letni voznik delovnega stroja in voznik tovornega vozila čistila cesto oziroma z nje odvažala večjo količino kamnitega materiala s podora ob vozišču. Pred dobrima dvema tednoma se je iz kamnite brežine na tem območju odlomila večja skala in več kubičnih metrov manjšega kamnitega materiala. Vzdrževalci ceste so večjo skalo takrat razbili s pomočjo delovnega stroja in kamniti material odložili ob vozišču ter tako omogočili prevoznost ceste. 

plaz Zatolmin Čadrg | Avtor: PU Nova Gorica PU Nova Gorica

V ponedeljek se je med izvajanjem del okoli 10.50 sprožil večji plaz, ki se je odtrgal iz strme brežine približno sto metrov nad cesto. "Voznik tovornjaka je pravočasno zaznal premikanje brežine in sunkovito zapeljal v smeri planine Polog in se izognil, da bi plaz odnesel vozilo s ceste; del plazu je sicer zadel zadnji del tovornjaka in ga poškodoval. Plaz pa je zadel tudi delovni stroj (bager) in ga prevrnil po brežini pod cesto, kjer se je po približno 100 metrih prevračanja po strmi brežini ustavil ob bližnjih drevesih. Med prevračanjem je iz kabine bagra padel voznik in se predvidoma lažje poškodoval. Kasneje je poiskal zdravniško pomoč v ZD Tolmin, kjer je bil po nudeni zdravniški oskrbi odpuščen v domačo nego," so sporočili s PU Nova Gorica.

Plaz je v celoti porušil tudi bližnji leseni objekt in skladovnico drv v neposredni bližini (izven območja delovnega stroja). Pri tem je plaz pod seboj pokopal 66-letnega moškega, ki se je nahajal v neposredni bližini. "Slabo uro kasneje so ga gorski reševalci GRS Tolmin, gasilci PGD Tolmin, policisti PP Tolmin, pripadniki Civilne zaščite in reševalci NMP ZD Tolmin našli zasutega pod skladovnico drvi, ki so ležale na robu plazu ob cesti, vendar omenjeni moški ni kazal znakov življenja," so pojasnili na policiji. Zdravnik ZD Tolmin je kasneje potrdil smrt 66-letnega moškega. 

plaz Zatolmin Čadrg | Avtor: PU Nova Gorica PU Nova Gorica

Zaradi sprožitve plazu se je večja skala zakotalila po brežini na parkirišče Tolminskih korit. Pri tem ni bil nihče telesno poškodovan. 

Policija je o nesreči obvestila pristojne pravosodne organe in delovnega inšpektorja, ki si je ogledal kraj nesreče. Novogoriški kriminalisti z ogledom in z zbiranjem obvestil niso ugotovili morebitnih elementov uradno pregonljivih kaznivih dejanj, zato bodo o vseh dosedanjih ugotovljenih dejstvih glede sprožitve plazu in smrti 66-letnega moškega pisno obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. 

Geolog: Sanacija bo trajala več mesecev

Geolog Jože Janež je povedal, da se je plaz sprožil naravno. Gre za okrog 10.000 kubičnih metrov materiala, sanacija pa bo trajala več mesecev. Sanacijo oziroma odkop materiala bo treba izvesti od zgoraj navzdol, kar pomeni, da bo cesta v dolino Polog zaprta več mesecev. Kakor je dejal, je trenutno najbolj ogrožena restavracija na vhodu v Tolminska korita, ki jo bodo predvidoma zaščitili z lovilno-podajno ograjo v dolžini 100 metrov. Slednja naj bi preprečila, da se kakšna večja skala skotali do vhoda v korita. V ponedeljek se je sicer na parkirišče pred vhodom v Tolminska korita zakotalila velika skala.

Šele ko bo ograja postavljena, se bodo lahko lotili čiščenja skalnega podora. V njem je nekaj velikih blokov, ki se še lahko sprožijo proti dolini, je dejal Janež. Višje v pobočju ni novih razpok in ne pričakuje, da bi se plaz širil naprej, je pa že v tem trenutku sproščenega precej materiala, ki je potencialno nevaren, je dodal.

Domačina odrezana od sveta

Gorski reševalci in policisti so vzpostavili stik s prebivalcema domačije, ki po plazu ni dostopna po cesti. V dolini Polog sta stalno naseljena oče in sin, ki skrbita za govedorejsko kmetijo, je novinarjem danes povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Miha Vencelj. Plaz je prekinil njuno povezavo s svetom, dostop je možen le po pešpoti iz Zatolmina. Ponudili so jima nadomestno nastanitev, vendar zaradi živali ni še jasno, ali jo bosta sprejela.

Glede ceste v Čadrg, ki leži pod plazom, je Vencelj dejal, da še potekajo pogovori glede njenega odprtja za domačine, zagotovo pa bo do nadaljnjega oziroma sanacije zaprta za obiskovalce.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.