Slovenija
1 ogledov

"Nastala popolna zmešnjava"

“Končno je nekdo prisluhnil našim željam,” izpostavljata Mirnčana Dušan Skerbiš Žurnal24 main
Mirnčani želijo lastno občino, Trebanjci pa čimprejšnje volitve.
6 kandidatov za župane v trebanjski občini je do zdaj najavilo svoje kandidature.

Šestnajstega septembra naj bi ustavno sodišče, ki je na pobudo Krajevne skupnosti Mirna zadržalo volitve v Občini Trebnje, presojalo zakon o ustanovitvi občin in določitvi njihovih območij. V trebanjski občini je ta odločitev povzročila veliko razburjenja.

Nastala je zmeda
V občinskem odboru NSi, ki so svojega kandidata za župana že predstavili javnosti, so ogorčeni, saj se bojijo blokad v občinskem svetu. “Poslanci državnega zbora, ki so glasovali proti zakonu o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna ter tako izničili voljo ljudi, izraženo na referendumu, morajo ta trenutek prevzeti odgovornost,” izpostavljajo.

To je nekorektno do vseh, meni Nace Sila , predsednik občinskega odbora SD. “Pripravljali smo se na volitve, v glavnem izpeljali vse postopke, zdaj pa ostajamo v položaju, ko ne vemo, kaj bo jutri,” pove in doda, da z jutrišnjo predstavitvijo njihovega kandidata za župana za zdaj ne bo nič.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

“Mislim, da je to popolnoma pošteno, ker je treba upoštevati voljo volilcev,”
meni Brane Veselič , predsednik občinskega odbora LDS, in dodaja, da je tudi Mirna del trebanjske občine, zato je treba njihovo voljo spoštovati.

Nastala je popolna zmešnjava, pa pravi župan Alojzij Kastelic . “Prizadetih je 14 tisoč prebivalcev, ki ne morejo izkoristiti svoje pravice in iti na volitve. Stvar je na ustavnem sodišču in tudi na parlamentu, da te zadeve v čim krajšem času razrešita,” poudarja.

Volja ljudi
Na Mirni pričakujejo, da bo ustavno sodišče presodilo v skladu z ustavo in zakonom o lokalni samoupravi, ki, kot poudarja Dušan Skerbiš , koordinator odborov za ustanovitev občine Mirna, “pravita, da se občina ustanovi na osnovi referendumsko izražene volje ljudi. In to je bilo na Mirni narejeno."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.