Slovenija
1 ogledov

"Nastala popolna zmešnjava"

“Končno je nekdo prisluhnil našim željam,” izpostavljata Mirnčana Dušan Skerbiš Žurnal24 main
Mirnčani želijo lastno občino, Trebanjci pa čimprejšnje volitve.
6 kandidatov za župane v trebanjski občini je do zdaj najavilo svoje kandidature.

Šestnajstega septembra naj bi ustavno sodišče, ki je na pobudo Krajevne skupnosti Mirna zadržalo volitve v Občini Trebnje, presojalo zakon o ustanovitvi občin in določitvi njihovih območij. V trebanjski občini je ta odločitev povzročila veliko razburjenja.

Nastala je zmeda
V občinskem odboru NSi, ki so svojega kandidata za župana že predstavili javnosti, so ogorčeni, saj se bojijo blokad v občinskem svetu. “Poslanci državnega zbora, ki so glasovali proti zakonu o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna ter tako izničili voljo ljudi, izraženo na referendumu, morajo ta trenutek prevzeti odgovornost,” izpostavljajo.

To je nekorektno do vseh, meni Nace Sila, predsednik občinskega odbora SD. “Pripravljali smo se na volitve, v glavnem izpeljali vse postopke, zdaj pa ostajamo v položaju, ko ne vemo, kaj bo jutri,” pove in doda, da z jutrišnjo predstavitvijo njihovega kandidata za župana za zdaj ne bo nič.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

“Mislim, da je to popolnoma pošteno, ker je treba upoštevati voljo volilcev,”
meni Brane Veselič, predsednik občinskega odbora LDS, in dodaja, da je tudi Mirna del trebanjske občine, zato je treba njihovo voljo spoštovati.

Nastala je popolna zmešnjava, pa pravi župan Alojzij Kastelic. “Prizadetih je 14 tisoč prebivalcev, ki ne morejo izkoristiti svoje pravice in iti na volitve. Stvar je na ustavnem sodišču in tudi na parlamentu, da te zadeve v čim krajšem času razrešita,” poudarja.

Volja ljudi
Na Mirni pričakujejo, da bo ustavno sodišče presodilo v skladu z ustavo in zakonom o lokalni samoupravi, ki, kot poudarja Dušan Skerbiš, koordinator odborov za ustanovitev občine Mirna, “pravita, da se občina ustanovi na osnovi referendumsko izražene volje ljudi. In to je bilo na Mirni narejeno."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.