Slovenija
8 ogledov

"Ne bomo pustili avtobusov iz garaž"

Na LPP menijo, da je bil za incident kriv potnik, ker ni vedel, da ne more prest Saša Despot
Ljubljanski mestni svetniki so zvišali cene storitev ljubljanskega mestnega potniškega prometa. Protestniki nasprotujejo podražitvam in napovedujejo zasedbo avtobusov in garaž.

Na seji mestnega sveta so sprejeli sklep o zvišanju cen storitev mestnega potniškega prometa. Cena vozovnice za posamezno vožnjo z možnostjo prestopanja v 90 minutah se je tako z 80 centov zvišala na 1,20 evra. Splošna mesečna vozovnica pa je dražja za tri evre in bo po novem zanjo treba odšteti 37 evrov. Nespremenjena ostaja cena šolske vozovnice. Nove cene bodo stopile v veljavo 1. januarja 2012.

Nadaljevali bodo s protestom

Predstavniki gibanja 15o so napovedali, da bodo nadaljevali z akcijami. Predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Irfan Beširević je napovedal, da bodo začeli z zasedbo avtobusov in garaž LPP. "Ne bomo pustili avtobusov iz garaž," je razložil in dodal, da s tem ne bodo motili ljudi ob odhodu v službo.

Predstavniki gibanja 15o so prepričani, da bo sprememba cen dodatno izpraznila središče Ljubljane in zmanjšala s tem povezane prihodke, ki posredno polnijo tudi občinski proračun. Dodali so še, da bi bilo treba povišati občinske subvencije za LPP.

Jankovića ni bilo po podpise

Predstavniki stranke SMS - Zeleni so v štirih dneh uspeli zbrati več kot 900 podpisov proti podražitvi vozovnic LPP in za ohranitev otroškega igrišča na Viču. Pobudnik zbiranja Robert Čehić ocenjuje, da je to zelo veliko, saj da niso imeli medijske podpore.

Podpise so želeli predati ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Da ga čakajo pred mestno hišo, da bi mu predali podpise, so sporočili v tajništvo župana, "a izgleda, da jih nočejo sprejeti". Podpise so zato predali mestnemu svetniku Zelenih Slovenije Tomažu Ogrinu, ki jih je odnesel na sejo mestnega sveta.

Za postopno podražitev

SMS - Zeleni podražitvi nasprotujejo, saj jo ocenjujejo kot "malo preveč". Kot sprejemljivo navajajo postopno podražitev po pet centov na leto ali pa usklajevanje z inflacijo. Mestni svetnik Ogrin, sicer podpornik zbiranja podpisov, je dodal, da tak predlog pomeni tudi napačno strategijo javnega prevoza in improvizacijo. Sam smisel javnega prevoza vidi v tem, da se z njim vozi čim več ljudi, "podražitev pa gre v nasprotno smer".

Zbiranje podpisov podpira tudi poslanec Andrej Magajna, ki je prepričan, da gre pri podražitvi za "pokrivanje primanjkljaja v proračunu". Po njegovih besedah imajo v Ljubljani velike projekte, finančno pa so v minusu. Opozoril je, da imajo vsa mesta subvencioniran mestni prevoz in da se nikjer ne more govoriti o ekonomski ceni javnega prevoza. "Ekonomska cena ne pride v poštev, ljudem je treba pomagati, a izgleda, da bodo ljudje zdaj pomagali ljubljanskemu proračunu," je sklenil Magajna.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 10:58 29.november 2011.

    Irfane Beščireviću , zar ti nije logićnije , da ideš blokirati autobuse i tramvaje u Šeher Sarajevo.

  • Žurnalček 10:52 29.november 2011.

    Tele protestnike je treba pospremiti v kraj stalnega prebivališča, da bo enkrat mir pred priseljenci , ki se predstavljajo kot predstavniki meščanov LJ. Isto je z tisto sodrgao pred borzo. Sami drogeraši preseljeni z Metelkove in Roga. Njim je vseeno ...prikaži večo , spali na pločniku pri -2°C ali pa v Rogu pri isti temparaturi. Dejte no ko novinarji že tko vse vohate , mal opisati po narečju od kje so vsi ti " protestniki "

  • privat 04:38 29.november 2011.

    pametni ljubljančani...in kdo ni rekel da vi rabite za župana jankoviča?? To jankovič...dobiček pa nakaži meni..no vsaj 10 %provizije za pomoč pri sklepanju posla!!