Slovenija
5201 ogledov

Ne boste verjeli, koliko kartic Urban so lani odvzeli zaradi goljufanja

ljubljana 09.10.2009, kartica urbana, polnjenje kartice urbane, urbanomat, LPP, Boštjan Tacol
Na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) (ne)plačane voznine vsakodnevno pregleduje dvanajst kontrolorjev. Preverili smo, koliko je ljubljanska občina zaslužila na račun pisanja glob zaradi neplačane voznine.

Časi, ko so se posamezniki lahko dnevno "švercali" na avtobusih in ob tem niso odgovarjali s kaznijo, so mimo. Na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) dnevno izvedejo med 4000 in 6000 kontrol, na kontrolo pa je dnevno razporejenih do dvanajst kontrolorjev. Poleg njih nadzor plačila voznine ob vstopu potnikov v avtobus izvajajo tudi vozniki, inšpektorji pa poleg kontrolerjev za nadzor veljavnosti vozovnic in kartic Urbana skrbijo med vožnjo. V teh primerih, ko inšpektorji opravljajo nadzor na avtobusih, kršitelju neposredno izdajo plačilni nalog, v primeru mladoletnika pa morajo na pristojno sodišče podati obdolžilni predlog.

"Pri izvajanju kontrole plačila voznine mora potnik na zahtevo kontrolorja LPP ali inšpektorja le-temu izročiti kartico Urbana v elektronski pregled plačila voznine, pri čemer se je na njihovo zahtevo dolžan izkazati z lastnim osebnim dokumentom s sliko. Potnik v vozilu, ki nima vozovnice, mora vozilo zapustiti na zahtevo kontrolorja LPP ali inšpektorja. Potniku v vozilu, ki ima neveljavno vozovnico, ali se ne izkaže z lastnim osebnim dokumentom s sliko, kontrolor LPP ali inšpektor odvzame kartico Urbana."

  Spletna stran LPP

Možnosti, da jo v primeru neplačila voznine odnesete brez posledic, so tako majhne. To potrjujejo tudi številke prekrškovnih postopkov zaradi neplačila vozovnice, ki jih na podlagi LPP vodijo na Inšpektorat MU MOL. Medtem ko je število prekrškov v času soočanja s Covidom-19 upadlo, je kar hitro spet začelo naraščati. V letu 2022 je tako vidno kar 24,25 % povečanje števila zadev. Še leta 2018 je bilo tovrstnih prekrškov le 1118, leto kasneje že 3210. Po manjšem upadu na račun pandemije je lani število zopet naraslo in doseglo 3438 zaznanih prekrškov.

Zanimalo nas je, kolikšen znesek se na ta račun vsako leto izteče v mošnjo ljubljanske občine, a nam na inšpektoratu niso mogli ponuditi točnega odgovora, saj "ne vodimo ločenih podatkov prilivov zaradi specifičnih prekrškov".

LPP | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Globa zaradi neplačila voznine na LPP avtobusih je sicer določena z Odlokom o organizaciji in načinu izvajanja mestnih linijskih prevozov potnikov in znaša 40 evrov. Če jo kršitelj poravna v osmih dneh, se mu polovico oprosti, toda to še zdaleč ne pomeni, da jo odnese olajšan za samo 20 evrov.

V vsakem primeru na inšpektoratu ugotavljajo tudi pridobljeno premoženjsko pravno korist, ki jih vsem kršiteljem prav tako izrečejo. V omenjenih primerih premoženjska protipravna korist znaša cena ena vozovnice, kar je 1,30 evra.

Če nekoliko čez palec torej zračunamo, koliko sredstev je zaradi neplačila vozovnic za mestne avtobuse in premoženjske protipravne koristi v preteklem letu kapnilo na MOL-ov račun, se številka ustavi pri skoraj 142.000 evrih.

Prevoznik prav tako ne povrne škode za odvzeto kartico Urbana z naloženo vozovnico. Strošek ponovne izdaje odvzete kartice Urbana znaša dodatnih 40 evrov.

Na tem mestu bomo izpostavili še en strošek, ki nastane ob plačilu globe zaradi "brezplačne vožnje" in ga ne gre zanemariti; sodna taksa. Ta nastane, ko kontrolorji Ljubljanskega potniškega prometa, ki nimajo pristojnosti za pisanje glob, podatke o kršitelju posredujejo mestnemu inšpektoratu. Ti nato izdajo odločbo o prekršku in kršitelju naložijo plačilo kazni, ob njej pa še, že prej omenjeno, plačilo sodne takse za začeti postopek. Ta znaša deset odstotkov izrečene globe oziroma najmanj 40 evrov.

LPP Slovenija "Za evro in dvajset centov nas je LPP zvlekel na sodišče"

Če kršitelj površno prebere odločbo o prekršku in poleg kazni ne plača še dodatnih 41,2 evra, inšpektorat na finančni urad lahko pošlje predlog za izvršbo. Nauk zgodbe torej je, da se 1,3 evra za voznino splača vestno plačevati.

Končni znesek, ki ga je Mestna občina Ljubljana, prejela zaradi neplačanih voznin, je torej precej višji od 142.000, kot smo navedli prej. Če ne upoštevamo, da je krštelj znesek poravnal v osmih dneh, skupen znesek nanese skoraj 280.000 evrov.

Odvzeli približno 4500 kartic Urban

Na javnem podjetju  LLP nam povedo, da so v lanskem letu odvzeli približno 4500 kartic Urban, izdali približno 16.700 opozoril, ter podali približno 3600 predlogov za uvedbo postopka na Mestni inšpektorat Mestne občine Ljubljana. Kontrolerji se lahko sicer na podlagi zbranih dejstev subjektivno odločijo, v katerih primerih bodo postopali zgolj z opozorilom, odvzemom kartice, bodisi s podanim predlogom za uvedbo postopka na mestni Inšpektorat.

Slovenija 01.10.2013 studenti pred LPP prodajnim mestov na Bavarskem Dvoru v Lju | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pri tem vse potnike obravnavajo enakovredno, tudi turiste. "V primeru zaznane kršitve poda predlog za uvedbo postopka na Mestni inšpektorat Mestne občine Ljubljana. O načinu obravnavanja kršitev turistov nato odloči Mestni inšpektorat," nam na vprašanje, če turistom zaradi nepoznavanja sistema morda pogledajo skozi prste, odgovorijo pri LPP.

Inšpektorat MU MOL pa dodaja: "Inšpektorat mora voditi postopke zoper vse enako ne glede na kakršne koli okoliščine. V praksi so se kot problematični izkazali predvsem postopki zoper tujce izven Evropske unije. Razlog pa je, da v primeru izvršljive odločbe ni mogoče izrečene globe, sodne takse in premoženjsko pravne koristi izterjati. V primeru državljanov EU pa to na naš predlog vrši sodišče."

Voznik LPP telefonira med vožnjo Nevarno Slovenija Voznik LPP je zaradi fotografije moral na zagovor Robi Bevc Slovenija "Zdaj imam občutek, da so nas ljudje zelo pogrešali"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.