Slovenija
8297 ogledov

Ne boste verjeli, koliko milijonov imajo Slovenci v nogavicah

Evro Profimedia
Največkrat se denar najde pri pospravljanju ali ko kdo umre.

Letos mineva 27 let od uvedbe slovenskega tolarja, prvega prvega lastnega denarja v samostojni Republiki Sloveniji, in 11 let, odkar je Slovenija 1. januarja 2007 kot plačilno sredstvo uvedla evro. 

Kljub temu, da je od uvedbe evra minilo že več kot desetletje, je bilo v obtoku konec letošnjega novembra po podatkih Banke Slovenije še vedno za 32 milijonov evrov (7,66 milijarde tolarjev). 

Tolarski kovanci Slovenija Tolarske kovance bo Banka Slovenije pretopila in prodala

"Do 30. novembra 2019 je znašala skupna vrednost tolarskih bankovcev in bonov, ki so še v obtoku (oziroma, ki se niso vrnili), 7,66 mio SIT oziroma slabih 32 mio evrov," pojasnjujejo pri Banki Slovenije. "Glede na stanje obtoka konec leta 2005 se je na Banko Slovenije iz obtoka vrnilo skupno (v vrednostnem smislu) 95,5 odstotkov tolarskih bankovcev, kovancev in vrednostnih bonov."

Leta 2018 so v Banki Slovenije opravili skupaj 1.114 menjav tolarjev v evre. Zamenjanih je bilo dobrih 28 tisoč kosov tolarskih bankovcev in bonov (brez tolarskih kovancev, ki niso več zamenljivi) v skupni vrednosti 42,7 milijonov tolarjev oziroma v protivrednosti dobrih 178 tisoč evrov.

Vsak teden jih na BS pride približno 20

Tolarji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Do konca novembra 2019 smo opravili 953 menjav tolarjev v evre," razlagajo pri BS. "Zamenjanih je bilo slabih 41 tisoč kosov tolarskih bankovcev in bonov v skupni vrednosti 48,3 milijonov tolarjev oziroma v protivrednosti dobrih 200 tisoč evrov."

Če stranke pri menjavi navedejo razlog - praviloma ga ne, potem največkrat navedejo, da so bankovce našli ob smrti svojcev ali pospravljanju.

Tolarji 25 let Slovenija 25 let SIT: Banka Slovenije bo nehala sprejemati tolarske kovance

"Zneski so zelo različni, večinoma pa gre za manjše zneske," razlagajo pri BS. "Povprečen znesek za leto 2018 znaša 160 EUR, v letu 2019 pa 210 EUR. V letu 2019 je znesek zamenjanih tolarjev višji tudi zaradi dobrodelne akcije Europa Donna." Povprečno na teden opravijo približno 20 menjav.

Za tolarske bankovce, ki se (še) niso vrnili pri BS predvidevajo, da se jih del nahaja pri zbirateljih doma in v tujini, del bankovcev nižjih vrednosti se je verjetno že v obdobju tolarja uničil, poškodoval ali izgubil, del bankovcev pa je ostal pozabljen v "domačih arhivih". "Na splošno velja (izkušnje drugih centralnih bank), da znaša delež gotovine v obtoku (vrednostno), ki se nikoli ne vrne v centralno banko, okoli pet odstotkov," še pojasnjujejo pri BS. 

Tolarski kovanci tolarji Slovenija Tolarski kovanci bodo odžvenketali

Vrednostni boni in tolarski bankovci so zamenljivi na blagajniškem okencu Banke Slovenije brez časovne omejitve, medtem ko tolarskih kovancev v skladu z Zakonom o uvedbi evra od 3. januarja 2017 ni več mogoče menjati. Menjalni tečaj je ostal enak, za 239,64 tolarjev še vedno dobite en evro.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • diflati 22:53 01.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Friderik1950 13:38 31.december 2019.

    Novica se pojavi v medijih vsake toliko časa, kot na primer poročila o migrantih in podobno. Tako je res verjeti, da nekomu diši ta denar. Sicer pa je res, da so ga pa ta pametni že zdavnaj odnesli iz Slovenije ...prikaži več - poglejte samo športnike in podobno.

  • francelj 11:34 31.december 2019.

    "7,66 mio SIT oziroma slabih 32 mio evrov," pojasnjujejo pri Banki Slovenije. Škoda, da nimam nobenih tolarjev. Tale menjalni tečaj Banke Slovenije se mi zdi kar ugoden. Verjetno za to ni kriva BS, ampak polpismeni časnikarji, ki si pravijo, saj ...prikaži več je vseeno, tri nule gor ali dol. Ali šest. Ali devet:)