Slovenija
2 ogledov

Ne pozabite na 112!

reÅ¡evalno vozilo Žurnal24 main
Milijoni državljanov EU, ki se to poletje odpravljajo na počitnice, si morajo zapomniti le eno številko za klic v sili – 112, je poudarila komisarka za telekomunikacije Viviane Reding.

Med državami, ki najbolje spodbujajo uporabo te številke, je tudi Slovenija, Bolgarija pa je edina država, kjer ta številka še ne deluje. Številka 112 je enotna evropska številka za klic v sili, ki jo lahko vsakdo zastonj pokliče v nujnem primeru kjerkoli po EU, razen v Bolgariji. Ta podatek si je pomembno zapomniti pred potovanjem v druge države v EU, saj številka za klic v sili ni v vseh državah enaka. V nekaterih državah, tudi Sloveniji, je sicer nacionalna številka enaka evropski. 

Evropska številka za klic v sili ne zamenjuje nacionalnih številk, saj te še vedno veljajo, je poudarila komisarka in opozorila na primer pisanja britanskih časnikov, da bo evropska številka 112 izrinila nacionalno 999. Razni miti o tem, da bo številka 112 nadomestila nacionalno in da je to praksa proti tradiciji posameznih članic, so neutemeljeni, je pojasnila. Evropska komisija je tako pred počitnicami na enotno številko 112 opozorila z zagonom posebne spletne strani o 112: ec.europa.eu/112, na kateri lahko vsakdo poišče informacije o tem, kako številka deluje, pa tudi najboljše prakse in pomanjkljivosti, ki se pojavljajo ob uporabi evropske številke za klic v sili po državah članicah.

V Sloveniji odgovarjajo v tujih jezikih
Med primeri najboljše prakse je tudi Slovenija, in sicer zaradi sposobnosti odgovarjanja na klice 112 v tujih jezikih. Slovenija je med državami, kjer klicni centri za številko 112 običajno odgovarjajo na klice v angleščini, lahko pa tudi v jeziku sosednje države članice, kažejo podatki Evropske komisije. Slovenija je tudi ena redkih držav, ki imajo posebne ureditve, in sicer lahko slovenski klicni centri odgovarjajo tudi na klice v drugih tujih jezikih, tako da jih posredujejo drugim klicnim centrom z usposobljenim dežurnim osebjem. Poleg Slovenije imajo tako ureditev le še Češka, Grčija in Španija.

Najslabše v Bolgariji
Redingova je ostro okrcala Bolgarijo, ki edina ne zagotavlja uporabe te številke po vsej državi, temveč le v prestolnici Sofiji. Evropska komisija je proti Bolgariji sprožila pravni postopek in če država ne bo popravila svoje napake, jo čaka postopek pred Sodiščem Evropskih skupnosti, je opozorila komisarka. Pomanjkljivosti so sicer tudi v drugih državah. Nekatere države ne zagotavljajo podatkov o lokaciji kličočega z mobilnega telefona, nekatere niso sporočile, koliko časa potrebujejo za odgovor, nekatere pa niso sporočile, kakšna je njihova jezikovna ureditev. Slovenija med državami s pomanjkljivostmi ni omenjena.

Evropska številka za klic v sili 112 ima tudi svoj dan, to je 11. februar. Evropska komisarka Redingova in podpredsednica Evropskega parlamenta Diana Wallis bosta popoldne odprli razstavo o številki 112 v stavbi komisije Berlaymont v Bruslju, so sporočili v Evropski komisiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.