Slovenija
29 ogledov

Ne pričakujejo še ene recesije

V katero smer bo šlo svetovno gospodarstvo v letu 2008? Žurnal24 main
Banka Slovenije je znižala napoved letošnje gospodarske rasti. Nad dva odstotka naj bi se povzpela šele leta 2013. Guverner Marko Kranjec opozarja na nujnost strukturnih sprememb.

Banka Slovenije je tako kot Urad RS za makroekonomske analize in razvoj znižala napoved gospodarske rasti za letošnje leto. Gospodarsko rast so znižali z 1,8 na 1,3 odstotka, prihodnje leto naj bi se rast pospešila na 1,7 odstotka, nad dva odstotka pa naj bi prišla leta 2013.

Prav tako ne gre pričakovati povečanja zasebne potrošnje, ki naj bi na en odstotek porasla šele leta 2013. Enako velja za investicije, ki bodo leto še močno negativne.

Direktor analitsko-raziskovalnega centra pri Banki Slovenije Damjan Kozamernik je ob predstavitvi poročila o cenovni stabilnosti povedal, da se napovedi v mednarodnem okolju neprestano slabšajo, zaradi česar se zmanjšujejo tudi možnosti za našo rast. H gospodarski rasti bodo največ prispevale izvozne usmerjene predelovalne dejavnosti, med storitvami pa transport. Najtežje bo še naprej v gradbeništvu. Kozamernik mu možnost pozitivne rasti napoveduje šele leta 2013.

 

"Strukturne spremembe so nujne"

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je poudaril, da so strukturne spremembe pogoj za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja. Med potrebnimi reformami je izpostavil trg dela, pokojnine in zdravstva, pozval pa je tudi k vsebinskim premikom pri urejanju vprašanj glede stečajev in prevzemov podjetij ter administriranja javnega in zasebnega sektorja v celoti. Kranjec ocenjuje, da so nefinančne družbe preveč zadolžene, banke pa ne morejo servisirati gospodarstva, kot bi bilo zaželeno.

Po decembrskih volitvah pričakuje, da bo nova vlada začela sprejemati potrebne ukrepe na področju fiskalne konsolidacije in strukturnih sprememb. Neurejeno politično upravljanje ima posledice na ekonomsko politiko, pravi Kranjec. Kozamernik dodaja, da so strukturne spremembe potrebne, recesija v območju evra pa se mu v tem trenutku ne zdi verjetna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.