Slovenija
6205 ogledov

Ne veste, kam s starimi paketi prve pomoči? To je možnost!

Prva pomoč zurnal24.si
Stari pripomočki za prvo pomoč, ki bi sicer bili zavrženi, bodo dobili novo življenje.

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) se je po uspešnem testnem obdobju zbiranja kompletov prve pomoči, ki jim je potekel rok veljavnosti, odločila, da uredi zbirna mesta po vsej Sloveniji. Hkrati so se dogovorili o sodelovanju z Rdečim križem Slovenije (RKS), ki bo pripomočke iz kompleta uporabljal v izobraževalne namene, so sporočili iz AMZS.

Vsako leto bi zavrgli 280 tisoč kompletov

Dejali so, da bodo tako stari pripomočki za prvo pomoč, ki bi bili sicer zavrženi, dobili novo življenje, s čimer bo narejeno tudi nekaj dobrega za okolje, saj bodo materialom podaljšali trajanje oz. bodo ti ustrezno reciklirani.

Prva pomoč Prva pomoč Slovenija Prva pomoč. Voznikom grozi sto evrov globe

V Sloveniji vsako leto poteče veljavnost približno 280.000 kompletom za prvo pomoč, večina uporabnikov pa ne ve, kaj po tem obdobju z njimi narediti. O tem se je že pred časom spraševalo uredništvo Motorevije in tako je vzklila ideja o zbiranju starih kompletov prve pomoči oz. projekt ŽIV-KO: novo življenje starega kompleta prve pomoči.

Poskusno zbiranje

Lani poleti je AMZS v sodelovanju z zdravstveno fakulteto Univerze v Ljubljani v dveh enotah v Ljubljani v določenem obdobju testno zbiral komplete prve pomoči, ki jim je potekel rok veljavnosti. "Voznike smo želeli ozavestiti, da so pripomočki iz kompleta prve pomoči, četudi mu že poteče rok veljavnosti, še vedno uporabni, še zlasti v izobraževalne namene, oz. da jih je treba, če jih zavržemo, vsaj primerno reciklirati," je o namenu projekta ŽIV-KO dejal generalni sekretar AMZS France Kmetič.

Prva pomoč Rešuje življenja Avto Še nimate naložene aplikacije Prva pomoč?

Prva pomoč | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po navedbah AMZS je bil odziv javnosti izjemno pozitiven, zato so se odločili, da z zbiranjem starih kompletov prve pomoči nadaljujejo in da uredijo zbirna mesta po vsej Sloveniji - v vseh enotah AMZS, ki opravljajo tehnične preglede in v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

V RKS deluje več kot 100 ekip prve pomoči

Da bodo zbrani materiali resnično dobili novo življenje, je AMZS k sodelovanju povabil RKS, ki bo pripomočke iz kompleta uporabljal v izobraževalne namene.

"V RK Slovenije smo se iskreno razveselili povabila k sodelovanju v projektu ŽIV-KO, saj nam omogoča, da izobraževanja iz prve pomoči izvajamo z zavezanostjo trajnostnemu razvoju. Tega razumemo kot razvoj, ki ustreza potrebam sedanjosti, ne da bi ogrozil sposobnosti prihodnjih generacij, da zadovoljijo svoje potrebe. Rdeči križ Slovenije je s svojo naravo humanitarne organizacije pri oblikovanju in izvajanju operacij dolžan upoštevati prihodnje generacije", so navedli V RKS.

Prva pomoč Obvezno! Avto Poslanca zmotila prva pomoč v avtomobilu, sledilo je tole ...

Pojasnili so tudi, da pri njih deluje več kot 100 ekip prve pomoči, ki svoje znanje nenehno izpopolnjujejo in tudi več kot 150 osnovnošolskih ekip prve pomoči.

Prva pomoč | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Posamezna ekipa prve pomoči pa vsako leto za izobraževanja in usposabljanja iz prve pomoči porabi za najmanj tri komplete prve pomoči sanitetnega materiala. Sanitetni material porabljamo tudi za druge tečaje prve pomoči, s pomočjo katerih RKS širi znanja in veščine prve pomoči za vsakdanje življenje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
 • milos08 09:04 03.april 2019.

  Imam cenejšo rešitev, samo dvajset minut časa vzame. Če imate doma računalnik in printer in če vsaj malo obvladate delo z računalnikom, si sprintajte novo nalepko z novim dtumom in nalepite na Prvo pomoč. Stvar rešena.

 • Avatar ovca
  ovca 08:24 03.april 2019.

  Ko sem delala vozniški izpit-prvo pomoč (res je od tega že nekaj 10-letij) je bilo postavljeno vprašanje: prometna nesreča, huda krvavitev, kaj storiš? Glede na to, da v tem primeru štejejo sekunde močno dvomim,da greš nazaj v avto,vzameš prvo pomoč ...prikaži več in se vrneš k ponesrečencu. Je že truplo. Odgovor predavatelja:če nimaš nič drugega pri roki,slečeš mikico,srajco itd. in pritisneš na rano. Odgovor je logičen.In,mikica niti slučajno ni sterilna. Torej je menjavanje PP,glede na rok uporabe idiotizem

 • Avatar Asfilanna
  Asfilanna 00:28 03.april 2019.

  Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top ********************************************************************************************** Ne gre dobro z dekleti? Ja, vsi ljudje imajo radi velike stvari in dolga dejanja. Poskusite > > > > www.XXmacho.Com