Slovenija
27 ogledov

Ne želijo begunskega centra

Brežice EPA
Civilna iniciativa proti migrantskemu centru pripravlja pred gradom v Črnomlju danes ob 17. uri protest, saj menijo, da bi bil za že tako prikrajšano Belo Krajino škodljiv.

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini pred gradom v Črnomlju danes ob 17. uri pripravlja protest, na katerega so povabili vodje koalicijskih strank, belokranjske župane in svetnike. 

Predstavnica omenjene pobude Maja Kocjan je dejala, da so omenjeno civilno iniciativo ustanovili z namenom, da bi preprečili postavitev kakršnegakoli migracijskega nastanitvenega ali začasnega registracijskega centra v Beli krajini. Storili bodo vse, da do tega ne bi prišlo, saj menijo, da bi bil za že tako prikrajšano Belo Krajino škodljiv. 

Ne verjamejo, da ge za začasni center

Črnomaljski pobudniki ne verjamejo vladi in njenim navedbam, da gre za začasni center. V primeru, da ne bodo uslišani, pa je Kocjanova napovedala nadaljevanje protesta in zapore dostopa do za begunski center predvidenih zemljišč.

Begunci v Sloveniji | Avtor: EPA EPA

Sicer pa so pobudniki v vabilu za medije zapisali, da so bivalniki za črnomaljski begunski center že pripravljeni in da namerava vlada v resnici sprva vzpostaviti prehodni center, nato pa ga na hitro spremeniti v nastanitvenega.

Črnomaljska županja podpira protestnike

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, ki je v torek omenjene in podobne navedbe določenih medijev označila za namerno posredovane neresnice, je hkrati opozorila, da občina gradnje stalnega begunskega centra na svojem območju ne bo dovolila in da za postavitev kakršnegakoli begunskega centra še ni dala soglasja.

Sicer pa bi na vzpostavitev zgolj sprejemnega begunskega centra pristala le v primeru, če bi država to od nje zahtevala. Še prej pa bi morali na kaj takega pristati občinski svetniki, krajevna skupnost in uporabniki zemljišča na Vražjem kamnu, ki ga je ministrstvo za obrambo uvrstilo na seznam mest, možnih za postavitev sprejemno-prehodnega migrantskega centra.

Center le v primeru izrednih razmer

Navedbe črnomaljskih pobudnikov je v ponedeljkovem pisnem pojasnilu, ki ga je poslal črnomaljski občini, zanikal tudi državni sekretar Boštjan Šefic.

Zapisal je, da o stalnem namestitvenem centru za večje število beguncev na Črnomaljskem ni bilo govora in da bi tamkajšnji morebitni sprejemno-registracijski center vzpostavili le, ko redne policijske enote razmer ne bi zmogle več obvladovati. Center bi bil začasne narave, ukinili pa bi ga takoj, ko zanj ne bi bilo več potrebe, je še dodal.

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 23
  • erikkk 13:21 15.oktober 2016.

    hja nekateri mediji so že okuženi z alahom ... zato tak odziv ...

  • erikkk 13:20 15.oktober 2016.

    na tem dela muslimanski EU vrh... nas počistit pa nastanit muslimane ... naredit evropo v tretjerazredno območje ki bo financiralo ZDA korporacije skup z gospodi bogatuni ... lepo so si to zrežirali samo kaj ko bo film poču... ljudi je ...prikaži več namreč toliko da samo pihnejo po teh budalah in ji ni več ...

  • erikkk 13:16 15.oktober 2016.

    Gnili Osores plačuje migrante , vsakemu po 5000-10000 evrov za odhod v evropo in da tam ostanejo.