Slovenija
991 ogledov

Nekatere trgovine že odprle vrata, ponekod motena dobava

Trgovina Nik Rovan
V najbolj ogroženih delih Slovenije je v trgovinah še vedno motena dobava z vodo in drugimi živili.

Zaradi izrednih vremenskih razmer, ki v Sloveniji divjale ta minuli konec tedna, je veliko trgovin ostalo brez ustekleničene vode. Zaradi pomanjkanja hrane in vode ter zadostne priskrbe prebivalcev na najbolj prizadetih območjih je bila sprejeta odredba, ki je določala izredno odprtje trgovin v nedeljo, 6. avgusta, prav tako imajo nekatere poslovalnice podaljšan delovni čas.

Kljub umirjanju stanja pa se nekatere poslovalnice še soočajo z moteno dobavo ustekleničene vode. Pri Hoferju so dejali, da delavci v skladiščih omenjene trgovine dajejo vse od sebe, da dobava poteka čim manj moteno. Prav tako ves čas sodelujejo s civilno zaščito ter dostavljajo vodo tja, kjer je najbolj potrebna.

Večina Mercatorjevih poslovalnic že odprta

Zaradi katastrofalnih posledic neurja so bile v številnih krajih zaprte tudi nekatere Mercatorjeve trgovine. Še v soboto dopoldne je bilo zaprtih 17 trgovin, danes jih je zaprtih še sedem. "Z izjemnimi napori so zaposleni iz Mercatorjevih različnih služb s pomočjo gasilcev, vojske in prostovoljcev uspeli toliko očistiti in pripraviti trgovine, da so v večini krajev včeraj lahko ljudje prišli do najnujnejšega," so povedali pri Mercatorju, dodali so še, da je Mercatorjeva logistika prednostno dostavljala predvsem vodo na krizna območja. Skupaj z Jamnico pa bo Mercator podaril več kot 45.000 litrov vode za najbolj ogrožene ter za gasilce in člane civilne zaščite, ki se borijo s posledicami neurja.

Obenem bodo organizirali tudi košare za zbiranje humanitarne pomoči v obliki izdelkov za dnevno rabo, poskrbeli bodo pa tudi za prevoz humanitarne pomoči.

Trenutno so zaprte trgovine v še zelo prizadetih krajih ter krajih, ki so odrezani od sveta: v Medvodah, Dravogradu, Koroški Beli, Litiji, Nazarjah, Laškem in v Gorenji vasi. Dodali so še, da zdaj potekajo intenzivna dela, da bi tudi te trgovine čim prej odprli.

Občina Medvode, poplava, vas Goričane | Avtor: Občina Medvode Vas Goričane v občini Medvode, levo (kjer je dimnik) je Papirnica Goričane. Občina Medvode
Spar ima dovoljšnjo zalogo vode

V Sparu mirijo, da imajo vode in drugih živil dovolj na zalogi. Omejena pa je dostava v njihove trgovine na območjih, kjer cestne povezave še ni oziroma je le-ta otežena. Prioriteta jim je prav dostava na najbolj prizadeta območja.

"V nedeljo, 6. avgusta, nam je vodo uspelo dostaviti v našo trgovino v Ravnah na Koroškem, ki je bila to nedeljo izjemoma odprta, in tako prebivalcem omogočili dostop do vode," so še zapisali.

Pri Tušu zalog ne primanjkuje

"Pri Tušu imamo dovolj zalog ustekleničene vode, osnovnih živil in drugih izdelkov. Dostave so večinoma znova vzpostavljene, tako bomo že danes tekom dneva poskrbeli za ustrezno založenost večine naših trgovin, kjer so bile ob koncu tedna motene dobave. Nemotene so tudi dostave s strani dobaviteljev, vključno z dobavami ustekleničene vode," so povedali. Dodali so še, da na prizadetih območjih sodelujejo z gasilci in enotami civilne zaščite in se sproti prilagajajo situaciji. Obenem sodelujejo tudi z Rdečim križem Slovenije, prav tako pa so solidarnostne prispevke ponudili tudi njihovim zaposlenim, ki so v poplavah utrpeli škodo. 

"Trudimo se čim prej spet znova vzpostaviti nemoteno poslovanje vseh naših poslovalnic, tudi na najbolj prizadetih območjih. Naša trgovina v Mežici je trenutno zaprta, predvidoma pa jo bomo že danes odprli za nekaj ur in s tem omogočili oskrbo z osnovnimi živili in potrebščinami," so dejali. 

Za nekaj časa bodo odprli tudi trgovino v Dravogradu. V trgovinah v Radljah ob Dravi in na Muri bodo dobave predvidoma znova vzpostavili tekom današnjega dne. Trgovina v Mostah pri Komendi pa bo znova odprta, ko bo opravljena sanacija posledic poplav. Škodo sicer še ocenjujejo.

Tudi pri Lidlu se soočajo s povečanim povpraševanjem po vodi v plastenkah zaradi pomanjkanja pitne vode v krajih prizadetih zaradi poplav. Dostava je zaradi stanja na cestah v nekaterih krajih tudi otežena, vendar so iz tega razloga povečali dostavljene količine omenjenih izdelkov. "Zaradi nedostopnosti je bila v minulih dneh dostava onemogočena le v trgovino v Radljah ob Dravi, vendar ocenjujemo, da bomo danes do popoldneva tudi v to trgovino izdelke lahko dostavili," so dejali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.