Slovenija
7693 ogledov

Kranju po uničujočih poplavah grozi ekološka katastrofa neslutenih razsežnosti

Most pri nekdanji Planiki MOK
Če se ne bo takoj ukrepalo, bodo posledice lahko katastrofalne razsežnosti. Takojšnje ukrepanje je nujno, opozarja župan Kranja Matjaž Rakovec, sicer celotnemu območju ob Savi grozi ekološka katastrofa neslutenih razsežnosti.

Trenutne razmere v Sloveniji naj bi bile najhujše v zadnjih letih. Ta naravna katastrofa je s seboj prinesla tudi zgodovinsko visok pritok reke Save mimo Kranja, kakršnega v Mestni občini Kranj ne pomnijo. Kranju sedaj preti ekološka katastrofa, saj je deroča voda, ki je s seboj nosila večjo količino drevja in drugih naplavnin, poškodovala betonski plašč kanalizacijske cevi, pritrjen na most. Ob tem pozivajo po takojšnjem ukrepanju.

"Betonski plašč, ki obdaja kanalizacijsko cev, je na več mestih močno poškodovan. Pristojni se bojijo usodne poškodbe cevi, na katero je priključeno približno 25.000 ljudi, kar bi povzročilo razlitje fakalnih voda v Savo," so sporočili iz Mestne občine Kranj. Opozorili so še, da bi se bilo v tem primeru nemogoče izogniti ekološki katastrofi, ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini. Naseljem vzdolž Save ter Savi sami tako grozi hudo onesnaženje.

Na MOK in Komunali Kranj opozarjajo, da je ukrepanje nujno. Prav tako svarijo, da kratkotrajna sanacija cevi ne predstavlja ustrezne rešitve, saj bi ob naslednji ujmi znova grozila usodna poškodba cevi. Gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bi bila pritrjena nova kanalizacijska cev, je MOK že pridobila, a ne razpolaga z zadostnimi sredstvi za izvedbo tega projekta.

"Prvič v zgodovini je voda prešla kanalizacijsko cev na mostu pri nekdanji Planiki. Deroča voda, ki je nosila veje in naplavnine je poškodovala betonski plašč, na več mestih je počen, prav tako je poškodovan tudi most," je dejal župan občine Matjaž Rakovec. "Če pride do onesnaženja, to ne bo posledica samo za Kranj, ampak ta celotno Slovenijo in naprej čez mejo. Podnebne spremembe so neizprosne, posledice teh grozljive. Zadeve se je treba lotiti takoj, vendar pa pri tem nujno potrebujemo pomoč države."

1/4
MOK

Stanje se je umirilo

Nedeljsko vremensko dogajanje je sicer prizaneslo Kranju, stanje na terenu se je umirilo. Prav tako so se ustavili plazovi na območju Besnice, Pševega, Golnika ter Javornika. Sedaj sledi sanacija škode. Stanje po ujmi v kranjski občini je od včeraj pod nadzorom, tako da je župan odredil, da gredo kranjski gasilci na pomoč v Škofjo Loko.

dezurni@styria-media,si

Komentarjev 20
  • Ender3 15:20 07.avgust 2023.

    Lahkotno komentiramo, čeprav je zadeva še kako resna in nevarna. Res rabimo še to, da se zresnimo nad situacijo..

  • Naklonsky 14:02 07.avgust 2023.

    Betonski plašč, ki objema drekovod, je več kot 100% zanesljiv. Tako je prepričan Županković s somišljeniki. Bo že držalo.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:27 07.avgust 2023.

    Prej bomo v Ljubljani plavali v kranjskem dreku kot v ljubljanskem.