Slovenija
35 ogledov

Nekateri ostro proti, drugi zelo za kvorum

referendum Nik Rovan
Referendumi. Načelna podpora spremembam ustave je, vendar se stranke razhajajo v podrobnostih.

Ustavne spremembe. Po prvih pripombah poslanskih skupin (PS) na delovno besedilo novega 90. člena ustave, ki ureja referendume, spremembam ne kaže dobro. Po tem predlogu bi lahko referendum zahtevalo samo 40 tisoč volilcev in ne več tretjina poslancev ali državni svet, prepovedani bi bili referendumi o nujnih ukrepih, fiskalnih zakonih in v primeru protiustavnih posledic, določila pa bi se tudi najmanj 40-odstotna udeležba (kvorum) za veljavnost referenduma.

V PS SLS so uvedbo kvoruma že ostro zavrnili. Menijo, da bi nasprotniki referenduma s spodbujanjem neudeležbe dosegli neveljavnost, podpirajo pa omejitev predlagateljstva in tem. Zadržani do kvoruma so tudi v SDS, kjer sicer predlagajo še uvedbo referendumskega dne, pa tudi v SD, kjer menijo, da je kvorum v osnutku “opredeljen razmeroma visoko”. V PS Pozitivna Slovenija pa kvorum izrecno zahtevajo, prav tako omejitev tem. Nad omejevanjem teh niso navdušeni v Državljanski listi, vendar so za kompromis, če bosta sprejeti prvi dve spremembi. Tako v SD kot v NSi pa bi si želeli, da bi lahko referendum še vedno sklicalo 60 poslancev. Menda naj bi se PS o spremembah spet pogovarjale prihodnji teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.