Slovenija
15 ogledov

Nekaterim vse, drugim niti za pohištvo

Vojaški tabor v Bohinjski Beli Anže Petkovšek
Stroški. V času varčevanja vojaki plačujejo za promocijo. Policisti za vse poskrbijo sami.

Ministrstvo za obrambo (Mors) kljub zapovedanemu strogemu varčevanju v javni upravi in omejitvi finančnih izdatkov, ki niso potrebni za opravljanje osnovnih delovnih nalog javnih uslužbencev, del proračunskega denarja še vedno namenja za "promocijo zaposlovanja v Slovenski vojski (SV)", kot to imenujejo sami.

Za najem in opremo

Mors je namreč v zadnjih petih letih skupno plačal okoli 6.500 evrov za to, da je v času sejemskih prireditev Pomurskega sejma v Gornji Radgoni najel razstavni prostor, na katerem so svoje delo obiskovalcem predstavljali vojaki. Še dobrih šest tisoč evrov pa so v tem času plačali tudi podjetju s pohištveno opremo Stil inženiring, ki je za Mors vsakič posebej opremilo okoli 28 kvadratnih metrov velik razstavni prostor. Letos in lani je Mors tako za najem kot za opremo razstavnega prostora sicer res namenil skoraj pol manj denarja, kot ga je v letih 2009, 2010 in 2011.

Samo namenska sredstva

Na Morsu zagotavljajo, da tovrstne promocijske aktivnosti SV plačujejo izključno z namenskimi sredstvi. Ob tem priznavajo, da so samo v letu 2010 za "sodelovanje na specialističnem vojaškem sejmu oziroma za stroške goriva, prevoza, izdelave panojev in potrošni material porabili 11.330 evrov". Dodajajo, da vojaki na podobnih sejemskih promocijskih prireditvah vedno sodelujejo v okviru "rednega ali premakljivega delovnega časa, zato dodatni stroški za plače ne nastajajo".

Na eni od teh sejemskih prireditev v Gornji Radgoni pa je svoje delo predstavljajo tudi 18 policistov Policijske uprave Murska Sobota. Tako kot vojaki so oni to delo opravljali med rednim delovnim časom in brez dodatnih stroškov za policijo. V nasprotju z vojaki pa policisti niso nikomur plačali za opremljanje svojega razstavnega prostora. Po naših informacijah so namreč prostor postavili, opremili in celo delno prebarvali kar sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.