Slovenija
555 ogledov

Nekdaj eksotika, zdaj tudi pri nas

Insekti v prehrani Profimedias
V januarju boste predvidoma že lahko naročili beljakovinsko ploščico, ki vsebuje mokarje. Odzivi so zelo bipolarni. Ali zelo nagativni, ko se ljudem nov živilski proizvod gnusi, ali zelo pozitivni, ko prepoznajo tovrstno prehrano kot dober vir beljakovin.

Medtem ko je uživanje insektov in žuželk v nekaterih delih sveta običajno, pri nas še vedno vladajo kulturni predsodki. A tudi ti se podirajo, na kar kaže dejstvo, da boste kmalu tudi v Sloveniji lahko naročili beljakovinsko ploščico z mokarji. 

"Marca lani sem imel predavanje na temo insektov na Veterinarski fakulteti, kjer smo se pogovarjali o potencialnem alternativenem viru za prihodnost, ki potrebuje mnogo manj krme in vode za enako količino beljakovin, kot drugi viri, recimo meso, ribe ali soja," pojasnjuje eden od Domen Krč, idejni oče start up podjetja Zoic Bar. "Poleg tega potrebujejo mnogo manj prostora, lahko jih gojimo pod zemljo, ali v stolpnicah."

Proizvodnja v domači kleti

Krč je lani v domači kleti zagnal majhno proizvodnjo beljakovin iz insektov mokarjev. "Nato smo šli dalje, raziskovali smo, kako bi prišli do končnega uporabnika. Ker smo videli, da obstaja kulturni predsodek pred insekti, smo se odločili, da bomo mokarja zmleli v prah ter tako zakrili videz," začetke pojasnjuje Krč. "Raziskovali smo trg in ugotovili, da nekatere večje firme, recimo v ZDA, že prodajajo beljakovinske tablice z beljakovinami žuželk mokarjev. V Evropi takih tablic še ni, kar smo prepoznali kot tržni potencial."

Razvili so beljakovinsko tablico, ki poleg mokarjev vsebuje še nekatere druge naravne komponente, kot so oreščki, datelji, kokos. "Tablica je brez kakršnih koli dodatkov, t. j. ekstraktov beljakovin, umetnih ojačevalcev, arom ali konzervansov, gre za zgolj naravne sestavine," poudarja Krč. 

V Evropi med prvimi

V Evropi so med prvimi. "Na trgu so že tri podjetja in vsaj pet start upov, ki so v taki fazi kot mi, da že imajo spletno stran, a še ne prodajajo," razlaga Krč in napoveduje, da bo tablice že v januarju mogoče naročiti preko njihove spletne strani zoic bar.com. "Zaenkrat smo v fazi prednaročil, v januarju pa bomo vzpostavili naročila."

Insekti se v Evropi prodajajo kot celi insekti ali v obliki mufinov, piškotov in podobnega. "Problem je še nekoliko nejasna zakonodaja na področju insektov," razlaga Krč. "Nekatere države članice so si to lokalno uredile, npr. Velika Britanija, Nizozemska ali Belgija. Tam lahko insekte gojijo, predelujejo in jih prodajajo kot hrano." 

Moko, ki jo uporabljajo pri izdelavi beljakovinskih ploščic zato dobavljajo na Nizozemskem, da je opremljena z vsemi deklaracijami in potrebnimi certifikati, podjetje pa imajo zaradi širšega tržišča registrirano v Veliki Britaniji. 

Varnost živila in alergenost

Status insektov kot živila ali živilske sestavina v Evropski uniji še ni jasen. "Vsa živila, ki se niso v pomembnem obsegu uživala v evropski skupnosti pred majem 1997 se obravnavajo kot nova živila, za katere je določen postopek preverjanja varnosti in odobritve v prehrambene namene, preden se lahko dajo v promet," pojasnjujejo pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Težavo predstavlja predvsem pomanjkanje raziskav na področju alergenov. "Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je pripravila profil tveganja za insekte, v primeru uporabe insektov kot vira beljakovin v prehrani," pojasnjujejo pri UVHVVR. "Predvsem so se usmerili v podatke o uživanju insektov kot hrane in krme, v mikrobiološka tveganja, prione, kemijske dejavnike tveganja, alergene, predelavo, okoljska tveganja in negotovosti zaradi pomanjkljivih podatkov."

Na UVHVVR poudarjajo, a trenutno ni na voljo sistematično zbranih podatkov v Evropi o uživanju insektov v prehrani in niso še znani vsi možni negativni učinki hrane z insekti na zdravje ljudi. "Znana in verjetna pa je pojavnost alergijskih reakcij in anafilaktičnega šoka pri ljudeh," poudarjajo. "Zato EFSA glede uživanja insektov kot hrane in krme močno priporoča nadaljnje raziskave na tem področju."

Za zdaj edini izdelek z insekti 

Na slovenskem trgu sicer ni mogoče kupiti živilskih izdelkov za prehrano ljudi, ki vsebujejo insekte kot eno od sestavin. "Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin smo seznanjeni, da obstaja namen trženja beljakovinske ploščice, ki vsebujejo insekte," pojasnjuje Matjaž Emeršič z UVHVVR. "Kolikor je nam znano se izdelek ne nahaja na trgu in v prodaji." V inšpekcijskih postopkih do sedaj še niso obravnavali živil, ki vsebujejo insekte oz. so iz njih narejeni. 

Potencialne nevarnosti uživanja insektov so po besedah Emeršiča odvisne predvsem od tega, kako in pod kakšnimi pogoji se insekti gojijo - substrati na katerih jih gojijo, upoštevanje dobre higienske prakse med gojenjem in kasnejšo uporabo kot surovine. "Poleg morebitnega pojavljanja alergijskih reakcij predstavljajo morebitno tveganje lahko še kemijski, fizikalni in mikrobiološki dejavniki tveganja," pojasnjuje Emeršič. 

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • frogstomp 09:49 04.januar 2016.

    dober del barvil za hrano, ki ga najdemo predvsem v bombonih je že dolgo časa izdelovan iz žuželk:https://qcsupermom.files.wordpress.com/2014/04/carmine-is-a-red-food-coloring-that-comes-from-boiling-cochineal-bugs-cochineal-6.jpg

  • h3o 16:14 03.januar 2016.

    tele gliste gotovo nimajo okusa kot kakšni kraševi bomboni a?

  • korisnik_13858 09:33 03.januar 2016.

    Te zadeve jedo tam, kjer druga ne uspeva (dobro), Jedli bi kaj drugega, pa tega ni. Gre le za domišljavo avanturo, ki je pripisujem nobene teže, še posebej ne poslovne. Je pa vsaj res, da niso vegeteroristi. Zaenkrat.