Slovenija
18005 ogledov

Nekje sneg, nekje poplave, nekje celo toča ...

Sneg v Alpah Profimedia
To s sabo prinaša fronta.

Napovedano poslabšanje vremena z močnim dežjem in vetrom danes ni zajelo le Slovenije, pač pa tudi več območij Hrvaške, Avstrije in Nemčije.

V Čakovcu je veter izruval drevo, na območju Bjelovarja in Samoborja pa je padala toča. Na Reki ob dežju piha močan veter, ki je povzročil velike valove. Na Reki ob dežju piha močan veter, ki je povzročil visoke valove. V Gorskem kotarju je po dežju začelo snežiti, poročajo hrvaški mediji.

Hrvaški hidrometerološki zavod je opozoril na potencialno nevarno vreme na celotnem območju Hrvaške, posebej ob obali in v Slavoniji. Napovedali so sunke vetra do 110 kilometrov na uro v notranjosti države ter do 120 kilometrov na uro na splitskem območju. 

Po mirnem jutru sta v dopoldanskih urah močan dež in veter zajela tudi Zagreb in okolico. Veter je lomil veje dreves, temperatura zraka pa je občutno nižja, kot je bila v preteklih dneh. Uporabniki spleta so objavili, da je toča padala v Bjelovarju in Sveti Nedelji pri Samoborju.

Iz hrvaškega avtokluba so po 17. uri sporočili, da sneži tudi ponekod v Liki. Izpostavili so, da je avtocesta Zagreb - Split med odcepoma Sveti Rok in Posedarje zaprta za ves promet zaradi močnega vetra. Zaprte so tudi nekatere državne ceste na tem območju, kot tudi most na otok Pag.

Medtem je evropska mreža meteoroloških postaj za sredo razglasila rdeči alarm za območja južne in osrednje Črne gore, ker pričakujejo izjemno slabe vremenske razmere, predvsem pa močan veter. Rdeči alarm pomeni, da so nevihte zelo nevarne za ljudi in živali ter da lahko povzročijo veliko gmotno škodo.

Veter Pozor Slovenija Arso izdal novo opozorilo

V Avstriji nekje več cm snega

V Avstriji medtem o težavah poročajo iz večine zveznih dežel, kjer močno deževje spremlja veter s hitrostjo do okoli 110 kilometrov na uro. Ponekod so namerili tudi močnejše sunke vetra, rekord je padel pri Semmeringu, kjer so namerili več kot 150 kilometrov na uro.

V Zgornji Avstriji je danes brez elektrike ostalo okoli 11.000 gospodinjstev. Iz dežele poročajo o več kot 470 intervencijah gasilcev, ki so pomagali predvsem pri čiščenju cest in električnih napeljav zaradi podrtega drevja. Vreme v Avstriji naj bi se umirilo predvidoma v sredo, do takrat pa ponekod pričakujejo tudi več centimetrov sveže snežne odeje.

Strela Vreme Slovenija Neurje z močnimi sunki vetra, tisoči brez električne energije

V Nemčiji poplave

V Nemčiji močno deževje povzroča težave predvsem na jugozahodu države. V bližini mesta Trier je v vasi Aach ponoči poplavilo mestno središče. Tudi drugod so potoki prestopili bregove. V eni od vasi so morali gasilci zaradi poplav iz hiše reševati družino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Močno deževje in orkanski veter povzročata težave tudi v prometu. Med drugim ne obratuje železniška povezava med krajema Trier in Perl, pri mestu Saarbrücken pa so zaprli del avtoceste.

V Nemčiji naj bi dež začel pojenjati šele danes popoldne. V Schwarzwaldu naj bi v 72 urah padlo okoli 120 litrov dežja na kvadratni meter. Veter s hitrostjo do 70 kilometrov na uro naj bi se umiril šele proti večeru.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • rocono 08:20 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • brekimil 04:49 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • nimbcirria 02:04 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks