Slovenija
104 ogledov

Nekoč zaveznika, zdaj nasprotnika

Špela Smuk bo, če ne bo izvoljena za županjo, zasedla stolček v občinskem svetu Žurnal24 main
Drugi krog. Kastelicu podpora ŽLR, SDS in NSi, na strani Smukove DROT, DSD, LDS, SMS, SNS in Zares.

Na lokalnih volitvah leta 2006 sta zdajšnja tekmeca v boju za županski stolček Alojzij Kastelic in Špela Smuk nastopila na isti strani.

Špela Smuk
Mariborčanka, ki živi v Trebnjem od leta 1998, nekoč direktorica družinskega podjetja. V ospredje svojega volilnega programa postavlja sanacijo obstoječega finančnega stanja, spremembo miselnosti o občinski upravi, ki naj zagotavlja podporo vsem občanom in javnim zavodom, in da Trebnje postanem mesto v pravem pomenu besede.

Če Alojzij Kastelic ne bo izvoljen za župana, ga tudi v občinskem svetu ne bo. (Foto: Živa Zakšek)

Z Županovo listo za razvoj (ŽLR) je Kastelic kandidiral za župana, Smukova pa za občinsko svetnico. Po volitvah je zaradi nesoglasij nastal razkol.

Pred drugim krogom, ki bo v nedeljo, si je Kastelic poiskal podporo pri NSi in SDS. Prvi so ga podpirali že pred volitvami, saj so s tremi svetniki predstavljali polovico njegove koalicije. Smukovo pa so pred volitvami podprli DSD, LDS, SMS, SNS in Zares. S prvimi tremi so bili skupaj v opoziciji. Stranki SLS in SD, ki sta bili pred volitvami prav tako v opoziciji, do zdaj nista podprli nobenega kandidata.

Soočenje
V svojih volilnih programih obljubljata reorganizacijo občinske uprave. Kako sta si jo zamislila?
Smuk: Imam načrt reorganizacije in vem, kako ga uresničiti. Spremembe so nujne - bolj učinkovita, strokovna uprava, ki izhaja iz potreb občanov.
Kastelic: Že pred leti je bila zamišljena struktura sprememb v občinski upravi, kar bo sicer treba izpolnjevati, pa tudi dopolniti, da bi dosegli maksimalno učinkovitost in prijaznost do uporabnikov.

Na področju kmetijstva v svojih volilnih programih izpostavljata potrebnost prehrambene samooskrbe v občini. Če bosta izvoljena, kaj konkretno bosta na tem področju naredila?
Smuk: Trajnostna lokalna samooskrba z vodo, hrano in energijo. Za kmete je to zaslužek in nova delovna mesta, za meščane pa zdrava hrana in čistejše okolje. Rešitev mora najti občina, ne kmetje. Plus - ureditev vasi in zaselkov, modernizacija infrastrukture...
Kastelic: Direktno trženje kmetijskih izdelkov preko borze v organizaciji kmetijske zadruge in direktne prodaje potrošnikom sta dva od takšnih mehanizmov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Alojzij Kastelic
Mirnčan, ki je prijavil stalno prebivališče pri mami na Ponikvah, da lahko kandidira v Trebnjem. Preden je postal župan, je bil lastnik podjetja. Med najpomembnejšimi projekti v svojem programu izpostavlja izgradnjo vrtca v Trebnjem in rezervoarja na Medvedjeku, dokončanje šole v Dobrniču in dogovor glede ravnanja z odpadki.

Gradnja novega vrtca v Trebnjem bo po navedbah glavne direktorice Trima Tatjane Fink stekla šele po 1. maju in bila končana v šestih mesecih. Vrtec torej 1. septembra ne bo odprt. Kako bosta do odprtja reševala prostorsko stisko?
Smuk: Na to sem stalno opozarjala, a nisem bila slišana. Še do danes ni podatka, koliko otrok bi v tem primeru ostalo brez varstva. Ko bomo ta podatek imeli, bomo zadeve reševali.
Kastelic: pogodba določa, da je pogodbeni rok za dokončanje gradbenih del 15. avgus in do sedaj ni bilo vloge za aneks, gradbeno dovoljenje je izdano in so tako izpolnjeni vsi pogoji za takojšnjo obravnavo.

Trebnje nima kulturnega doma. Knjižnica, glasbena šola in galerija se soočajo z veliko prostorsko stisko. Če boste izvoljeni za župana oziroma županjo, ali obljubite, da bo kultura v Trebnjem dobila mesto, ki ji pripada?
Smuk: Zadnji dve leti sem podala uradne amandmaje. Načrti: odkup Dolenjke (knjižnica), ureditev galerije, glasbene šole, večnamenski kulturni dom.
Kastelic: Idejni načrt ureditve centra predvideva tudi gradnjo kulturnega hrama. V kulturnem centru bodo vse naštete dejavnosti. Knjižnica bo urejena v prostorih bivše Dolenjke.

Ali sta komu v zameno za podporo obljubila službo?

Smuk: Niti približno. Kot predsednica kadrovske komisije sem dokazala, da ne pristajam na kadrovanje pod mizo ter podpiram izključno strokovne, kompetentne in sposobne ljudi.
Kastelic: Župan ima možnosti imenovanja dveh podžupanov, kar se navadno veže na sodelovanje v občinskem svetu. Župan ne odloča sam o zasedbi delovnih mest v upravi ali javnih zavodih. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.