Slovenija
31 ogledov

Nepremičninski davek v drugo skozi DZ

Nepremičnne Saša Despot
DZ je danes v ponovnem odločanju po vetu državnega sveta s potrebno absolutno večino sprejel zakon o davku na nepremičnine.

Za zakon je glasovalo 49 poslancev, proti pa 30. Ponovno odločanje je z odložilnim vetom zahteval državni svet, ki med drugim meni, da je zakon slab in škodljiv za lokalne skupnosti, v več točkah tudi ustavno sporen. Upoštevati bi bilo treba mnenja lokalnih skupnosti in zakon sprejemati po rednem postopku, so opozorili.

"Najmanj škodljiv"

Minister za finance Uroš Čufer je dejal, da so se zaradi težav z arbitrarnostjo pri določanju višine dajatev na nepremičnine odločili za enoten sistem davka, posodobitev davčnega sistema naj bi vodila do večje pravičnosti. Priprava davka je povezana tudi s proračunskimi potrebami in glede na ocene je - ko je cilj povečanje davčnih prilivov - ta davek še najmanj škodljiv, je dejal in dodal, da je sedanja raven obdavčitve nepremičnin v Sloveniji razmeroma nizka.

Ostajajo vsak na svojem bregu

Poslanske skupine niso spreminjale mnenja glede zakona. Opozicija je menila, da je davek krivičen, škodljiv in nesistemski ter da bo vplival na finančno stanje občin, na izvajanje njihovih nalog in na socialni položaj ljudi. Davek na nepremičnine je v drugih državah prihodek občin, ta sistem pa da bo "plenilski", bo pomenil novo nacionalizacijo in oslabil podeželje. Opozorili so, da bi bilo treba sistemski zakon sprejemati po rednem postopku. Po njihovem mnenju bo imelo zadnjo besedo o zakonu ustavno sodišče.

V koaliciji so menili, da bo tovrsten način obdavčitve nepremičnin bolj enakopraven, ker bo poenotil obdavčitev nepremičnega premoženja v celotni državi in se tovrstne obremenitve ne bo več določalo arbitrarno. Z vsemi rešitvami niso zadovoljni, razumejo pa težak položaj države in menijo, da bi bile alternative za povečanje prihodkov slabše. Pričakujejo, da se bo morebitne anomalije glede vrednotenja nepremičnin pravočasno odpravilo.

Združuje tri dajatve

Davek na nepremičnine bo uveden s 1. januarjem 2014. Nadomestil bo nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, davek od premoženja, pristojbino za vzdrževanje gozdih cest ter davek na nepremičnine večje vrednosti. Davek - pričakovani skupni priliv na letni ravni je okoli 400 milijonov evrov - se bo polovično delil med državo in občinami Izjema bodo prva tri leta, ko bo v celoti prihodek države, občine pa bodo prejele enak znesek, kot so ga obračunale za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2012.

Komentarjev 9
  • privat 09:54 08.december 2013.

    poberejo ga pa najšibkejšim..otrokom ,penzionistom...in to samo zato da se jim njihovi ljudje ne uprejo!

  • privat 09:53 08.december 2013.

    jaz menjam z mojim doplačilom. Vzamem avstralski ,etioijski,avstrijski,nemški...

  • Johan Spohan 20:19 29.november 2013.

    Tega davka bodo pobrali nekaj manj kot 200 miljonov. Dvesto miljonov pa so dali za Virantovo usklajevanje plačnih nesorazmerij za državno upravo. Usklajevanje plačanih nesorazmerij pa ni nič drugega kot višanje plač. V gospodarstvu se plače viša takrat ko je ...prikaži več denar, v državnih službah pa tako da poberejo denar z novimi davki državljanom. LOPOVI !