Slovenija
30 ogledov

Neradi kažemo čustva

Žurnal24 main
Raziskava. Svoja čustva skriva 38 odstotkov Slovencev. Dolgotrajno razmerje nam je pomembno. Slovenci.
Namera o poroki malenkost upada
Tri leta. Glede na raziskavo, ki jo je Mediana opravljala med letoma 2008 in 2010, vsako leto nekaj manj Slovencev napove, da se nameravajo poročiti. Tako so leta 2008 poroko napovedovali skoraj štirje odstotki vprašanih, lani pa jo je napovedalo 2,82 odstotka ljudi.

 "Slovenci očitno nismo najbolj romantični, saj nas kar 38 odstotkov pravi, da ne želimo kazati svojih čustev,” sporočajo iz Mediane, kjer so raziskovali, kako čustvujemo Slovenci in kako se razlikujemo od naših južnih sosedov.

Ugotovili so tudi, da smo zelo stanovitni, saj kar 85 odstotkov vprašanih meni, da je pomembno imeti dolgotrajno razmerje s partnerjem.

Nismo bolj čustveni
Če smo v izkazovanju čustev precej podobni Hrvatom, pa se je pokazalo, da kar 12 odstotkov več Slovencev kot Hrvatov prisega na dolgotrajno razmerje s partnerjem.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


"Absurdno je razmišljanje, da smo Slovenci ali katerikoli drug narod manj ali bolj čustveni od drugih,” meni psihoanalitik Roman Vodeb. Razlik v čustvovanju po njegovem mnenju ni niti med spoloma. Ljudje se med seboj ločujemo po manifestaciji oziroma izkazovanju in izražanju čustev, pravi. Dodaja, da smo Slovenci v povprečju verjetno bolj introvertirani v primerjavi s kakšnimi temperamentnimi narodi, denimo Srbi ali Italijani.

Želimo biti privlačni
Da je pomembno biti privlačen za spol, ki mu pripadajo naši potencialni partnerji, meni 45 odstotkov Slovencev. Pred nami so Srbi, kjer kar 60 odstotkov ljudi to vidi kot pomembno, pri Hrvatih pa tako meni le 36 odstotkov vprašanih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.