Slovenija
17 ogledov

Nestrinjanje že v koaliciji

Policija pred DZ Saša Despot
Predlogi sprememb. Proti predčasnim volitvam in večinskemu sistemu.

Predlog je spretna demagoška mešanica sprejemljivih in popolnoma nesprejemljivih predlogov, pihanje na dušo temu, kar opravičeno zahtevajo protestniki, zraven pa so dodane absurdne stvari,” je bil do predlogov kritičen ustavni pravnik Matevž Krivic.

Do predlogov je prizanesljivejši ustavni pravnik Tone Jerovšek, vendar ne podpira vseh. Kot smiselne ocenjuje posredne volitve županov prek občinskih svetov, vpis fiskalnega pravila v ustavo, omejitev referendumov, poskusni mandat sodnikov in ukinitev državnega sveta (DS), ne podpira pa reelekcije sodnikov in uvajanja novih sodišč. Podpira večinski volilni sistem, a je zadržan do odpoklica poslancev, saj se lahko “podre volilna aritmetika”.

Ostri odzivi politike

Med političnimi strankami pa so predloge SDS še najbolje sprejeli v koalicijski NSi. Predsednica Ljudmila Novak podpira tudi razširitev koalicije, ne pa predčasnih volitev. Oboje so v zameno za podporo spremembam političnega sistema namreč ponudili v SDS. Predčasnim volitvam nasprotuje tudi prvak Desusa Karl Erjavec, ker da nimamo časa za politične igrice. Do ponudbe pa je bil najostrejši Gregor Virant, predsednik koalicijske Državljanske liste (DLGV) in državnega zbora: “Zlasti trgovanje oziroma celo izsiljevanje kaže na to, da SDS ni čisto dobro dojela sporočila nedeljskih volitev in demonstracij, torej da se v politiki ne trguje, ampak da ljudje od nas pričakujejo sodelovanje.” Tudi predsednik SLS Radovan Žerjav je zapisal, da lahko imamo “še 126 predlogov”, vendar “dokler ne bo možnosti za kulturen dialog in dokler ne bo v prednostno obravnavo postavljen interes države, boj za oblast pa v ozadje, pač ne bo bistvenih sprememb”.

Večina parlamentarnih strank bi verjetno podprla poskusni mandat sodnikov, reelekcija obstoječih pa očitno ne pride v poštev. V DLGV predlagajo preferenčni glas na volitvah, podpirajo ga tudi SD, že zdaj pa nima podpore večinski volilni sistem: ne podpirajo ga ne Desus, ne SLS in ne SD. Predsednik SD Igor Lukšič je ocenil, da je slab, ker bi politični prostor še bolj razdrobil, saj v naši kulturi ne bi prišlo do dvostrankarskega sistema.

Stranke večinoma podpirajo tudi ukinitev DS in spremembe referendumske ureditve. A pri zadnji jim po več mesecih še ni uspelo uskladiti predloga za dvotretjinsko podporo. Strinjajo se tudi z omejevanjem lokalnih funkcionarjev, a imajo za to različne predloge. V največji parlamentarni stranki Pozitivni Sloveniji, kjer bodo predloge šele proučili, pa so zapisali: “Predlogi SDS morda na prvi pogled delujejo všečno, a skrivajo številne nevarnosti koncentracije moči in zniževanja demokratičnih standardov.”

Komentarjev 3
  • Milan Samide 22:50 09.december 2012.

    ČE BI POLITIKI spoštovali URS in vse njene člene , bi buili na boljšem, ker si nihče ne bi upal KRASTI!!!!26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v ...prikaži večv zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.

  • franke 12:36 06.december 2012.

    TI LJUDJE V VLADI SPLOH NE VEDO KAKO LJUDJE ŽIVIJO. KOLIKO ODREKANJA IN KOLIKO STRADANJA IN ŠE OTROCI POVRH. PA KAJ STE NORI. ODSTOPITE ČIMPREJ VSI ČE NE VAS BOMO VUN NESLI MI.

  • Žurnalček 09:37 06.december 2012.

    O lohka lohka , ulica ga lahko še podre Državni svet , ne sam ukine . Pa ste vi čist nori , da bodo ljudje trpeli tam notri Kanglera i Popa ! Pa zbrisal bomo njih in stavbo, če bo treba !