Slovenija
90 ogledov

Neuradno: Motiv za napad v Izoli povezan s predolgo čakalno dobo

morilec izola streljanje Facebook/Mojca Pečnik Dessardo
Po neuradnih podatkih naj bi 70-letni napadalec v Izoli zbolel za rakom prostate, motiv za njegov napad na njegovega zdravnika pa naj bi bil povezan s predolgim čakanjem na zdravljenje.

Po podatkih nacionalnega inštitita za javno zdravje (Nijz), je bilo treba v začetku avgusta na redni pregled pri specialistu urologu v Izoli čakati 140 dni, torej štiri mesece in pol. V bolnišnici sta delala dva specialista urologa.

V povprečju se na pregled v uroški ambulanti po podatkih Nijz čaka 134 dni, polovica vpisanih v seznam čakajočih pa čaka 88 dni ali več.

Na urološki pregled z oznako hitro trenutno čaka 1873 bolnikov, na pregled z oznako redno pa več kot tri tisoč bolnikov.

Kuštrin: Ministrica ni naredila nič!

"Ko je bolnik soočen s tako dolgo čakalno dobo, je v kontaktu z zdravnikom, ki pa za to čakalno dobo ni odgovoren. Odgovorni so politiki, ki sejejo obljube in govorijo o tem, da je zdravstvo prioriteta. Gre za obljube, ki so popolnoma brez podlage, ki jih ni mogoče uresničiti, saj doslej ni bilo narejenega nič," opozarja Kondrad Kuštrin, vodja sindikata Fides, ki opozarja, da na področju zdravstvene politike v mandatu Milojke Kolar Celarc še ni bil sprejet noben sistemski zakon, ki bi omogočil boljše delovanje zdravstvenega sistema.

Kuštrin poudarja, da politika načrtno in namerno vztraja pri sovražnem odnosu do zdravnikov in zdravniškega poklica in zdravnike prikazuje jih kot dobičkarje, pacientom pa obljublja vse pravice takoj in zastonj. "Zdravniki in drugo osebje se srečamo z njimi in jim povemo, kakšne so njihove dejanske pravice, kakšna je dostopnost do zdravstvenih storitev," prav Kuštrin.

 Preberite tudi: 

Čakalne dobe se iz meseca v mesec podaljšujejo. Nad dopustno mejo na prvi ambulantni pregled čaka skoraj 14 tisoč pacientov, kar je 2.127 oziroma 17,93 odstotka več kot pred mesecem dni.

V letu 2016 število čakajočih nad dopustno čakalno dobo pri zdravstvenih storitvah narašča pri obeh stopnjah nujnosti, pri prvih specialističnih pregledih pa naraščajo predvsem čakalne dobe pri stopnji nujnosti hitro.

 

Ministrica: Okrepili bomo varnost

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo danes obiskala bolnišnico Izola, včeraj pa so z njenega ministrstva sporočili: "Ministrstvo bo naredilo vse, kar je v njegovi moči, da do takšnih tragičnih dogodkov ne bo prišlo nikoli več. Žal ekscesov ne more preprečiti še tako dobro varovanje. Kljub temu bomo z vodstvi javnih zavodov še dodatno okrepili varnost pacientov in zaposlenih v zdravstvenih ustanovah."
 
Na ministrstrvu menda razmišljajo, da bi v vhode urgentnih centrov vgradili detektorje kovin oziroma nastavoli varnostnike. "To je tako, kot da bi pri pljučnici nižali temperaturo. Treba je odpraviti vzrok, ne pa izvajat simptomatskega zdravljenja," pravi Kuštrin.
 
"Potrebno je spremeniti sistem, izvesti resno reformo, ne pa delat na zastareli zakonodaji in ljudem obljubljat pravice iz zdravstvenerga zavarovanja, ki jih ni mogoče izpolnit. Previodevam pa, da se bodo te prazne obljube, bolj, ko se bližajo volitve, okrepile."
 

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 78
  • Ludvik Miholic 21:03 24.avgust 2016.

    zastonj pisete komentarje ce nam v sloveniji ze 25 let prevladuje mafija

  • Ludvik Miholic 20:59 24.avgust 2016.

    res pospraviti bi mogli novinarje da nebi si izmislali lazne clanke

  • Ludvik Miholic 20:58 24.avgust 2016.

    treba ukinot privatne zdravnike pa nebo vec dolgo cakanje