Slovenija
19 ogledov

Neuradno: rezali bodo pokojnine, socialo ...

Izredna konferenca ZSSS Saša Despot
Sindikati na sestanku z vlado brez odgovorov o tem, kakšni bodo konkretni ukrepi. Sindikati naj pripravijo svoje predloge. Novi rezi neizogibni.

"Glede ukrepov nismo izvedeli popolnoma nič konkretnega, so pa bili napovedani v skladu s pripravami proračuna za prihodnje leto," je povedal Branimir Štrukelj, vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja po dve uri trajajočem sestanku s predsednico vlade Alenko Bratušek in nekaterimi drugimi predstavniki vlade.

Javnim uslužbencem ne bodo rezali

Sindikati tako še ne vedo, ali rezi v proračun dejansko bodo ali ne in kakšni bodo. Le finančni minister je menda zagotovil, da dodatnega nižanja plač javnih uslužbencev ne bo. Z varčevalnimi ukrepi, ki bodo potrebni za krpanje proračunske luknje v prihodnjem letu in bodo pripravljeni do konca avgusta, pa bo vlada sindikate seznanila najprej.

"Glede na to, da je vlada danes sprejela določen razred prihodkov in odhodkov, smo pričakovali, da bomo nekaj od tega izvedeli, a nismo izvedeli nič," pa je izpostavil sindikalist Drago Lombar (KNSS Neodvisnost). Prvi mož sindikata Pergam Janez Posedi pa je dodal, da številke očitno še preračunavajo, vse naj bi izvedeli jeseni; kot pravi torej kakšna je ekonomska politika naše države, kako misli vlada reševati probleme ter kako se bo vlada odzvala na težave gospodarstva.

Tudi sindikati s svojimi predlogi

Tako kot se je vlada že dogovorila z delodajalci pa bodo v roku enega meseca tudi sindikati pripravili svoje predloge za reševanje sedanje krize, ukrepov. "Zategovanje pasu je lahko, vendar ne več na najnižjih kategorijah," je še dodal Lombar. Posedi pa je sicer ocenil, da je predloge dolžna pripraviti vlada in jih dati partnerjem v razpravo: "Ko bom želel oblikovati ekonomsko politiko te države bom to počel kot politična stranka, ne kot sindikat."

Rezali naj bi tudi pokojnine

Po neuradnih informacijah naj bi namreč vlada načrtovala po nekajodstotne reze tudi v pokojnine, socialne transferje in plače, vendar sindikati na to ne nameravajo pristati. Vlada naj bi namreč poskušala v rebalansu proračuna za leto 2014, ki mora biti pripravljen do srede septembra, primanjkljaj znižati pod tri odstotke BDP. "Ta cilj ne bo dosežen brez ukrepov, ki ne bi boleli, ampak nič od tega danes nismo slišali," pa je bil razočaran sindikalist Zdenko Lorber (Alternativa).

Dušan Semolič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pa je ob odhodu iz sestanka izpostavil, da "ekstremno varčevanje, ki uničuje povpraševanje uničuje tudi delovna mesta in tudi proračun". Prepričan je, da ekstremno varčevanje ni pot iz krize. Spet je ponovil, da sindikati nikakor ne bodo pristali na ukinitev usklajevanja pokojnin, socialnih transferjev, plač in drugih prejemkov z inflacijo: "To je izjemno nevarna poteza vlade, če bo to res sprejeto. To je točka, kjer bomo prišli s to vlado v velik konflikt." 

Komentarjev 17
  • tomazz 15:24 29.julij 2013.

    Nima nas kaj skrbet. Partija bo vse zrihtala, sindikati pa ozimnico.

  • KLOBO 10:59 26.julij 2013.

    tem se ne misli zameriti, ker ima svojo volilno bazo !! Pa še vse svoje sorodnike imajo v JU !!

  • KLOBO 10:58 26.julij 2013.

    Pa to so tvoji, valda ti ne bodo rezali penzijo, he, he, ..... To imate kar zaslužite, butalsko vlado, ki ne zna nič drugega kot nabijati davke in jemati revežem. Javnemu sektorju, ki se utaplja v blaginji bodo po nekih ...prikaži več podatkih pa še dodali ( policiji )) !!!!