Slovenija
7625 ogledov

Neuradno: Šolanje prihodnji teden za vse od doma

Testi izboljšajo učenje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
"Nobeno tveganje ni dopustno," pravi Kacin

Vlada danes med drugim odloča o tem, kako bo prihodnji teden potekal pouk. Učenci osnovnih šol so ta teden na podaljšanih počitnicah, medtem, ko se dijaki srednjih šol že ta teden izobražujejo na daljavo. Po naših neuradnih informacijah iz virov se vlada nagiba k temu, da bo šolanje za vse osnovnošolce ter dijake prihodnji teden potekalo na daljavo. 

Kacin: Nobeno tveganje ni dopustno

Uradno odločitev bo sicer popoldne predstavila ministrica za izobraževanje, Simona Kustec. 
Vladni govorec Jelko Kacin je na jutranji novinarski konferenci poudaril, da pri zadnjih številkah okuženih in obolelih, ki se zdravijo v bolnišnicah, nobeno tveganje ni dopustno. 

Včeraj je bilo opravljenih 5991 testiranj, potrjenih je 1685 novih okužb, delež pozitivnih testov je tako znašal 28,1 odstotka. "V takih epidemioloških razmerah ni možno dopustiti tveganja, da z ukrepi, ki smo jih spoštovali in dosegli precejšnje pozitivne spremembe, tako ko gre za število na novo okuženih kot tudi R, ki govori o tem, koliko okuži vsak novookuženi – pri teh številkah preprosto nobeno tveganje ni dopustno in bi bilo karkoli v tej smeri neodgovorno dejanje. Ponavljamo, da bodo ukrepi podaljšani. Nam ustavno sodišče za nekatere ukrepe nalaga, da tedensko presojamo, vlada bo tudi danes presojala."

Beović: Morda bomo morali poseči po še bolj radikalnih ukrepih

Dr. Bojana Beović, vodja strokovne skupine za obvladovanje koronakrize pri ministrstvu za zdravje prav tako ne dopušča možnosti, da bi sprejete ukrepe popustili. "Upamo lahko samo, da se bo v nekaj dneh krivulja obrnila navzdol, se pravi, da bomo lahko rekli, to je bil sedaj plato, sicer bo treba poseči po še kakšnem bolj radikalnem posegu. Vsi upamo, da ne, vendar si na vsak način ne moremo privoščiti, kot obstajajo neke projekcije, da bi v decembru polovico naših zdravstvenih kapacitet zasedli covid bolniki. To bi bila katastrofa," je povedala. 

 

Komentarjev 1
  • Zikollino 14:36 05.november 2020.

    https://m.planet-lepote.com/dr-vladimir-pirnat-javno-pismo-zdravniski-zbornici-slovenije-in-replika-na-odgovor-prof-dr-ihana/#