Slovenija
1509 ogledov

Neustrezne peči bo treba zamenjati

Peč na drva Špela Mohorič
Okoljsko ministrstvo načrtuje izvajanje meritev emisija prahu iz malih kurilnih naprav na trdna goriva. Če bodo vrednosti presežene, bo treba bodisi vgraditi filter bodisi zamenjati kurilno napravo.

Januarja letos so bile dnevne mejne koncentracije delcev PM 10 v nekaterih krajih po Sloveniji presežene tudi več kot 15 dni v mesecu, po podatkih, ki so dostopni na strani Agencije RS za okolje. Največ, kar 23 dni, so bile te vrednosti nad najvišjo dovoljeno mejo v Zagorju, ki mu z 19 dnevi sledijo Celje, Murska Sobota in Trbovlje. Štiriindvajseturna mejna koncentracija PM 10 je 50 µg/m3 in je lahko presežena največ 35-krat v koledarskem letu. V Zagorju so tako samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta že prišli do številke 24. 

Glavni vir delcev PM 10 je zgorevanje trdih goriv v gospodinjstvih in komercialnem sektorju, predvsem zaradi uporabe lesa v neučinkovitih starih kotlih na trdna goriva ali v drugih napravah z neoptimalnim zgorevanjem lesne biomase. Najpomembnejši vir delcev PM 2,5 so mala kurišča

Merili bodo izpust emisij

Na ministrstvu za okolje in prostor je v pripravi predpis, ki bo določal metodologijo meritve emisij prahu iz malih kurilnih naprav na trdna goriva, z nazivno toplotno močjo 4 kW do 1 MW. "Meritve se bodo izvajale med uporabo kurilne naprave pri uporabniku na domu oz. v obratu. Kurilne naprave, katerih emisije prahu presegajo mejne vrednosti, bodo morale svoje emisije zmanjšati. Za kurilne naprave, ki bodo presegale mejne vrednosti v manjši meri, se bo priporočala vgradnja filtrov. Za kurilne naprave, ki bodo presegale mejne vrednosti emisij v večji meri, pa bo verjetno potrebna zamenjava z novo, sodobnejšo kurilno napravo. To bo predvsem veljalo za male kurilne naprave na trdna goriva, starejše od 20 let," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Ob tem opozarjajo, da je vgradnja filtrov brez predhodnih meritev emisij pragu in dodatnih meritev po vgradnji filtra vprašljiva z vidika ustreznosti. "Filtri seveda pripomorejo k zmanjšanju emisij, vendar brez v predpisih določene metodologije meritev emisij to ni enoznačno ovrednoteno. Pravilna raba goriv v novejših kvalitetnih kurilnih napravah (višji cenovni razred) povzroča majhne emisije, zato za njih verjetno ni potrebno dodatno zmanjševanja emisij prahu s filtri. Seveda mora biti takšna ocena podana na podlagi meritev. Za kurilne naprave nižjega kakovostnega razreda pa bo najprej treba določiti, za koliko so presežene emisije prahu." 

Na podlagi preseženih emisij in znanih lokacijskih značilnosti vgradnje kurilne naprave bodo izbrani filtri z ustrezno učinkovitostjo. Vnaprej govoriti o tem, kateri filtri bi bili priporočljivi ni možno. Na ministrstvu pojasnjujejo, da bo treba pri njihovi vgradnji "poleg njihove učinkovitosti obravnavati tudi dodatna tehnična vprašanja, kot npr. zagotavljanje minimalne tlačne diference pretoka dimnih plinov zaradi dodatnega upora filtra, možnost priklopa elektrofiltrov na el. omrežje, prostor za vgradnjo in kasnejši dostop za čiščenje filtra …" 

Predpis bo predvidoma izšel do konca leta v sklopu zakonodaje, ki bo urejala novo dimnikarsko ureditev. Na ministrstvu načrtujejo, da bi se predpis začel uporabljati že s 1. januarjem 2017. 

Komentarjev 101
  • jankoc 09:49 13.oktober 2016.

    Drageca jebe podstrešje.Potrjeno!

  • smejka 15:40 05.april 2016.

    Vse lepo in prav, potem bodo spet določili katere naprave so primerne (da ne govorim po kakšnem konceptu bodo izbrane), po kakšnem letu pa bo potrebna dodelava(filtri) in spet bo naj.... mali človek.

  • mrki 07:28 05.april 2016.

    dragec - nisem vedel da je na Kotnikovi šotor ? a te jebe dioptrija?