Slovenija
4954 ogledov

Saj ni res ... Neverjeten predmet dražbe zaradi 400 evrov dolga.

Seerval, mačka Facebook
Dražba je razpisana za 2. decembra letos.

Na podlagi sklepa o izvršbi, ki ga je izdalo ljubljansko okrajno sodišče, bo 2. decembra zaradi 400 evrov dolga potekala javna dražba. Vabilo na slednjo je razpisano z naslednjimi besedami: "Druga javna dražba, na kateri se bodo prodajali naslednji zarubljeni predmeti ..."

Zarubljen "predmet" je mačka ženskega spola pasme serval. Njena ocejnena vrednost je 3.700 evrov, izklicna cena je 1.400 evrov.

Vest o tem je na svoji Facebook strani objavila Lajka, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski. "Dokler bodo živali obravnavane kot stvari, bodo lahko predmet izvršb. Ne bomo spraševali, zakaj bi kdo imel to žival za "hišnega ljubljenčka", ampak se je za vprašati, kako je mogoče, da se za vrednost dolga 400 evrov terja življenje živali," so se vprašali na omenjenem društvu in še, kdo bo nadziral kdo kupi ta "predmet" na dražbi in ali bo zagotovil primerne pogoje za bivanje tega "predmeta".

Gliser, dražba finančne uprave Dražba Slovenija To jahto so zasegli primorskemu podjetniku

Zakonski predlog

Kot je znano, vlada je pred dnevi sprejela predlog novele stvarnopravnega zakonika, ki izboljšuje urejanje etažne lastnine in opredeljuje živali kot živa bitja. Na ministrstvu za pravosodje so sicer želeli živali opredeliti kot "čuteča živa bitja", a v vladi za to ni bilo posluha. Ministrica Andreja Katič upa, da bodo predlog ustrezno popravili poslanci, je poročala STA.

Katičeva je v zakon želela zapisati dikcijo, da so živali "čuteča živa bitja", to določilo so namreč oblikovali v sodelovanju s pravno stroko in predstavniki nevladnih organizacij. A ministrici, kot je dejala, žal te določbe v medresorskem usklajevanju ni uspelo uskladiti, novela pa je kar štiri tedne čakala na uvrstitev na sejo vlade.

Katičeva to kljub vsemu ocenjuje kot določen napredek, pri čemer pa še vedno upa, da bo predlog spremenjen med obravnavo v DZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • kladu 10:44 29.november 2019.

    le da vas ni sram...vpršajte jankoviče kako poorihtati dolg...pokvarjene duše

  • Avatar Žare Dolenc
    zare 00:48 29.november 2019.

    Kdorkoli že je, ta, katermu rubijo 400€. Prepričan sem, da bi se z upnikom lahko dogovoril za obročno poplačilo terjatve pa četudi po 20€ v dveh letih.

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 21:22 28.november 2019.

    Sodišče zelo rado pleni tuje premoženje,v glavnem nepremičnine in prodaja na dražbi po 4x do 5x nižji ceni.Kupci pa v glavnem odvetniki,tožilci,oni sami,prijatelji...