Slovenija
6945 ogledov

Neverjetno: Ker je kritiziral Jankovića, so ga oglobili!

Zoran Janković Profimedia
"Sprašujemo se, ali so sankcije potrebne le takrat, ko ljudje s kredo kritizirajo vaše delo," so vprašali Jankovića.

Kot so sporočili v iniciativi Glas ljudstva, je v nedeljo, 6. 11., pred mestno hišo prišlo do incidenta. Medtem ko je občan s kredo pisal po tleh, naj bi se mimo pripeljala policija in mestno redarstvo. Slednje je občanu izdalo globo za prekršek v višini 208 € zaradi kršenja javnega reda in miru, kar se jim zdi nezaslišano.

"Takšna zloraba javnih služb, ki naj bi v državi in mestu zagotavljale, da se vsi počutimo varne, ne more biti upravičena. Ob takih ukrepih se nam spomin vrača v komaj minule čase, ko je v državi in mestu vladala represija. Na isti način je s protestniki obračunavala prejšnja vlada," so v sporočilu zapisali županu Zoranu Jankoviću

Spomnili so, da je že takrat policijska uprava pojasnila, da pisanje s kredo praviloma ni kaznivo dejanje, ker ne nastanejo škodljive posledice, saj se da sledi največkrat brez težav odstraniti.

Dodali so, da je prav ljubljansko mestno redarstvo poudarilo, da zaradi risanja s kredo do zdaj niso izrekli sankcij in jih tudi ne bodo.

"Sprašujemo se, ali so sankcije potrebne le takrat, ko ljudje s kredo kritizirajo vaše delo. Pod prejšnjo vlado smo jasno pokazali, da take represije in kršenja svobode govora ne bomo trpeli in je ne nameravamo trpeti niti pod vašim vodstvom. Zato od vas in redarstva zahtevamo, da kazen nemudoma prekličete, občanu pa naj se mestno redarstvo opraviči," so jasno sporočili Jankoviću.

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) odločno zanikajo, da je bil ukrep povezan z vsebino s kredo zapisanega sporočila. Kot so zatrdili, je bilo mestnemu redarju pisanje po širšem območju mestnega središča in ne le pred mestno hišo, predstavljeno kot umetniški performans, ki se izvaja na podlagi dovoljenja občine. Ker pa izvajalec tega ni mogel izkazati, se je redar odločil za izdajo plačilnega naloga.

Na Molu dodajajo, da ima kršitelj pravico do pritožbe, nakar bodo v tem primeru zadevo še enkrat obravnavali, v primeru ugotovljenih nepravilnosti pa bo (kazenski) postopek ustavljen.

Ob tem so izpostavili kampanjo Človek, čuvaj svoje mesto, s katero na občini že več let opozarjajo na nesprejemljivost vandalizma in pomen spoštovanja skupnega javnega prostora. Z namenom spoštovanja slednjega in zavedanja, da je grafitiranje tudi del umetniškega likovnega izraza in sestavni del urbane kulture, je Mol določila lokacije, kjer je grafitiranje dovoljeno, prepovedano pa je povsod, kjer ni izrecno dovoljeno, so opozorili.

"Grafitiranje nadzorujemo na omejenih območjih mestnega središča in to na javnih površinah oziroma na javnih objektih. Vsi skupaj se moramo zavedati, da je skupni javni prostor potrebno ohraniti in da bo vsakršno početje posameznika, ki v tak prostor ne sodi, sankcionirano, kar pa ne pomeni, da je vsako risanje s kredo tudi kršitev in ga bomo vnaprej redno sankcionirali," so še zapisali na Molu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • lojs 13:27 09.november 2022.

    levičarjem laho gnojnico po glavi poliješ pa bodo za svoj kult ... lahko jih pa tudi pozabijo in prevarajo, ampak ker so zadeti, niti tega ne vedo ... lublana je bolana, to so že pankrti vedel in prerokoval ... zoki ...prikaži več vam je naredil ... a mora še kar delat, al bi koga drugega, da ne blo tako vse prekopano

  • h4ck3r 12:12 09.november 2022.

    Večina tukaj je zgrešila bistvo članka in objave Glas ljudstva...in sicer ko se je protestiralo za zamenjavo vlade, je bil vsak prostest in "vandalizem" dovoljen s strani mestnih oblasti in opozicije. To izjavo podpira tudi objava mestnega redarstva iz tistih ...prikaži več "mračnih" časov, kjer so napisali, da zaradi pisanja po tleh še nikogar niso in tudi v prihodnje ne bodo oglobili. Me res zanima kaj se je v tem času spremenilo? Aja pa takrat so uporabljali permanentne spreje, sedaj pa navadno kredo.

  • zdrej 11:57 09.november 2022.

    Fašizem ta levih?