Slovenija
13749 ogledov

Nezadovoljstvo do teh vladnih odločitev narašča

Janez Janša Saša Despot
Zadnji ukrepi so prestrogi, meni večina vprašanih.

Zadnji ukrepi vlade za zajezitev širjenja koronavirusa so za petino vprašanih v javnomnenjski raziskavi družbe Valicon prestrogi. Ta delež je tako od zadnje raziskave precej narasel.

Pred tednom dni je sedem odstotkov vprašanih menilo, da so omejevalni ukrepi vlade za zajezitev širjenja virusa preveč strogi, v tokratni anketi pa je delež poskočil na dobrih 20 odstotkov. Hkrati s tem se je občutno zmanjšal delež tistih, ki menijo, da so ukrepi premalo strogi (s 40 na 27 odstotkov). Večina prebivalcev (53 odstotkov) sicer še vedno meni, da so ukrepi ravno pravšnji.

Večina meni, da bo tako še dva meseca

Kot še izhaja iz rezultatov ankete, 70 odstotkov vprašanih meni, da gredo stvari na bolje, medtem ko je bilo pred tednom dni takšnih 57 odstotkov odgovorov. Relativna večina vprašanih (44 odstotkov) meni, da bodo izredne razmere (zaprte šole in vrtci, omejitev gibanja, prepoved združevanja itd.) trajale še dva meseca, ena petina pa, da bo to trajalo še en mesec.

V povprečju prebivalci pričakujejo še 70 dni obstoječih razmer, torej vse tja do 11. junija. Teden dni nazaj je bil ta datum 28. maj. Sicer še vedno prevladujoča zaskrbljenost za lastno družino se je nekoliko zmanjšala (z 81 odstotkov pred dvema tednoma na 69 odstotkov v zadnjih dveh dneh). Podobno se je znižala zaskrbljenost za lastno zdravje (s 44 na 37 odstotkov).

Janez Janša Slovenija Janša: Najtežje obdobje boja proti virusu šele prihaja, gibanje bomo še zaostrili

Povečuje se negotovost glede posledic

Na drugi strani se povečuje izražena skrb za gospodarske posledice (s 43 na 51 odstotkov). Skrb za delovno mesto med zaposlenimi se je po najavi vladnih ukrepov znižala s 16 na 12 odstotkov, a v zadnjih dnevih zopet narašča in že dosega skoraj 15 odstotkov.

Podpora velikemu protikriznemu zakonu je rahlo padla. Predloge vlade za obvladovanje posledic epidemije tako za prebivalstvo kot gospodarstvo kot bolj ustrezne označuje 41 odstotkov vprašanih, kar je za petino manj kot ob njegovi najavi pred tednom dni (51 odstotkov).

Ukrepi so sicer še vedno sprejeti s splošnim odobravanjem, a bolj kot se približuje njihova realizacija, več je nezadovoljnih. Delež tistih, ki ukrepe označujejo za neustrezne se je s treh zvišal na dobrih osem odstotkov, so pojasnili v Valiconu.

Štirje odstotki izgubili službo

V tokratni anketi je družba preverjala tudi spremembe, ki jih zaposleni doživljajo na delovnih mestih. Petina zaposlenih je poročala o povečanem obsegu dela (20 odstotkov), slabi dve petini pa pravita, da je obseg približno enak kot prej (37 odstotkov). Slaba desetina poroča o skrajšanem delovnem času (devet odstotkov), ena petina pa jih je na čakanju (21 odstotkov).

Da so izgubili zaposlitev zaradi koronavirusa, poročajo štirje odstotki vprašanih, ki so bili pred pojavom virusa zaposleni. Med preostalo desetino trenutno prav tako neaktivnih jih je sedem odstotkov na dopustu, trije odstotki pa imajo bolniški stalež.

Javnomnenjsko raziskavo je Valicon izvedel med 31. marcem in 1. aprilom na vzorcu 482 vprašanih.

Denar, evro Slovenija Vlada razširila nabor upravičencev. Kdo vse si lahko obeta pomoč?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 40
  • anica00 19:55 03.april 2020.

    Omejitev nakupovanja za upokojence se mi zdi diskriminatoren. Upokojenci niso nič bolj kužni, kot ostali. Če so bolj občutljivi, potem so to tudi v prvih dveh jutranjih ur. Zato je treba upokojencem dovoliti, da nakupujejo ves dan, tako kot vsi ostali.

  • janez00 11:19 03.april 2020.

    Prokleta banda mafijska.Butalci nakubik !!!!

  • Tupamaros 09:18 03.april 2020.

    Večina prebivalcev, posebno svobodno nastrijeni, ne mara vsiljenih omejitev. Tudi za ceno življenja ne.