Slovenija
380 ogledov

Nezakonito na vodilni položaj?

upravna enota luka novak Žurnal24 main
Upravna enota (UE) Ljubljana. Mesto vodje Službe za informatiko neupravičeno zaseda nekdo, ki ne izpolnjuje kriterijev. Tako so prepričani prijavitelji, ki so se zato obrnili tudi na inšpektorat, protikorupcijsko komisijo in celo računsko sodišče, a naleteli na drugačno razlago.

Maja letos so prijavitelji, ki se niso želeli izpostaviti, na inšpektorat za javno upravo in na Komisijo za preprečevanje korupcije podali prijavo zoper nezakonito razporeditev javnega uslužbenca Ernesta Mencigarja s peto stopnjo izobrazbe na delovno mesto vodje Službe za informatiko na UE Ljubljana, za katerega je v sistemizaciji zahtevana najmanj sedma stopnja izobrazbe.

Interpretacija različnih členov

"Inšpektorica Mihelca Gajšek je po končanem inšpekcijskem nadzoru ugotovila, da nepravilnosti pri razporeditvi javnega uslužbenca ni bilo. Ker so ugotovitve inšpektorice pravno gledano sporne, še posebej sledeča: 'da javnega uslužbenca ni mogoče uvrstiti v kategorijo, ki jih ureja 200. člen zakona o javnih uslužbencih (ZJU), zato ga je bilo treba razporediti na ustrezno delovno mesto brez določitve pogoja, da v določenem roku pridobi formalno izobrazbo, ki se zahteva za delovno mesto višji svetovalec', smo na Komisijo za preprečevanje korupcije prijavili inšpektorico in poslali pritožbo glavnemu inšpektorju mag. Domnu Bizjaku in prosili za pojasnilo, na kakšni zakonski podlagi je prišla do spornih ugotovitev, poleg tega pa se v odgovoru prijavitelju ni izjasnila glede spregleda stopnje izobrazbe. Za zdaj odgovora še vedno nismo prejeli z nobene strani," pravijo. Njihova ocena je, da je glede na dosedanjo prakso javni uslužbenec nezakonito razporejen, sklicujejo pa se na 189. člen ZJU.

Mencigar: "Bilo je pravno in formalno zakonito"

Mencigar nam je potrdil, da ima 5. stopnjo izobrazbe, na vprašanje, ali dela na tem, da bi pridobil višjo stopnjo izobrazbe, pa je odgovoril: "V lastnem interesu." Med sodelavci nezadovoljstva zaradi svoje prevedbe ni zaznal, saj je bila prevedba leta 2004, kot pravi, "pravno in formalno zakonita, kar je bilo ugotovljeno tudi pri zadnjem inšpekcijskem nadzoru. O morebitnem nezadovoljstvu v zadnjem času pa zaradi lastne integritete in profesionalnega odnosa ne bom razpravljal preko medijev."

MJU: Zakon je omogočil izjemo

Na ministrstvu za javno upravo (MJU), kamor smo se obrnili v zvezi z oceno inšpektorice, pa odgovarjajo: "Pri prevedbi nekaterih uslužbencev v letu 2003 uporaba 200. člena ZJU ni mogla priti v poštev, če niso bili imenovani pod pogojem, da v določenem času pridobijo ustrezno stopnjo izobrazbe. Prevedba nazivov višjih upravnih delavcev in upravnih delavcev v uradniški naziv pomeni prehod v nov uslužbenski sistem leta 2003, na podlagi prenove uslužbenskega sistema, ki ga je uvedel ZJU." Dodajajo, da je bil tudi pogojno imenovanim uslužbencem, prevedenim v nov uslužbenski sistem z uporabo 200. člena, leta 2005 pogoj pridobitve ustrezne izobrazbe odpuščen z zakonom.
Dodajajo, da je na delovnem mestu vodje službe, za katero se zahteva najmanj visoka strokovna izobrazba, lahko tudi oseba, ki take izobrazbe nima, če je ta oseba 28. junija 2003 bila v delovnem razmerju za nedoločen čas in je zasedala to delovno mesto. Avtomatična prevedba po 194. členu je namreč omogočila izjemo, torej prevedbo v naziv na podlagi količnika za določitev plače, ne glede na to, ali je oseba izpolnjevala pogoje za zasedbo delovnega mesta oziroma imenovanje v uradniški naziv.

Komentarjev 8
  • MJUvseved 19:23 22.november 2011.

    Ali menite, da bosta inšpektorat in MJU ukrepalo proti Mencigarjo, to je tako kot da bi mama izdala lastnega sina? Če pride na dan povezava Mencigar in Virant, sem prepričan, da se še teh devet odstotkov Virantovih volivcev razpolovi.

  • Pravnik 19:08 22.november 2011.

    uslužbenec za premestitev na drugo delovno mesto, ki se opravlja v istem nazivu, izpolnjevati pogoje in biti zanj ustrezno strokovno usposobljen. Če pogojev ne izpolnjuje, se ga razporedi na ustrezno delovno mesto, za katerega izpolnjuje pogoje, sicer se ga razreši ...prikaži več naziva in se mu odpove pogodbo o zaposlitvi.

  • Pravnik 19:07 22.november 2011.

    Javni uslužbenec ni zakonito razporejen na delovno mesto vodje. Zakon je jasen. ZJU v 189. členu določa, da se javni uslužbenci razporedijo na delovna mesta v skladu s sprejeto sistemizacijo, kar v omenjenem primeru ni, če je za mesto vodje ...prikaži več zahtevana sedma stopnja izobrazbe, saj ima uslužbenec le peto stopnjo. Kot navaja MJU, leta 2003 200. člena res niso mogli upoštevati, ker uslužbenec sploh ni izpolnjeval pogojev za pogojno imenovanje, saj ima za dve stopnji nižjo izobrazbo in ne eno, kot to navaja omenjeni člen. Po 194. členu se je prevedba res izvedla avtomatsko, vendar samo za naziv ne pa za razporeditev na delovno mesto. Pri razporeditvi na ustrezno delovno mesto bi moral organ upoštevati drugi odstavek 189. člena ZJU, kar pomeni, da bi morali preveriti, ali uslužbenec izpolnjuje vse zahtevane pogoje za zasedbo delovnega mesta vodje (tudi izobrazbo), ki je določeno v aktu o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest.Tudi v 158. členu je jasno določeno, da mora uslužben