Slovenija
17 ogledov

Neznanje laične javnosti ustvarja paniko

ebola, UKC, pripravljenost S. H. H.
Stroka na današnji izredni seji odbora za zdravje glede pripravljenosti Slovenije ponovno zagotovila, da smo na ebolo dobro pripravljeni, da pa strah izvira predvsem iz neznanja v laični javnosti.

"Šlo je za komunikacijski šum, predvsem pa za neznanje," je glede dogodka na Koroškem, ko so policisti pri migrantu sumili na ebolo, povedala Mojca Gobec iz ministrstva za zdravje. V državnem zboru je bila izredna seja odbora za zdravje, ki so jo zaradi skrbi, da Slovenija ni zadostno pripravljena na morebiten pojave ebole, sklicali poslanci NSi.

"Šlo je za komunikacijski šum, dogodek pa je pokazal tudi na dejstvo, da strah obstaja, predvsem v laični javnosti," je komentiral tudi Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice, ki meni, da je sicer dobro, da se nam je zgodil "lažni test", po katerem so razjasnili precej stvari, tudi kaj natančno je "varna bližina", ko gre za bolnika, ki bi lahko bil okužen z ebolo.

Franc Strle, strokovni direktor infekcijske klinike je tudi tokrat pojasnil, da prenos virusa, razen ko je človek v neposredni stiku s telesnimi tekočinami obolelega, ni možen.
"Popolne varnosti ne more zagotoviti nihče, v primerjavi z drugimi državami pa lahko rečem, da smo ustrezno pripravljeni," je zatrdil Strle.

Vrtovec pomirjen z zagotovili stroke

"Zdaj, ko sem slišal zagotovila stroke, sem pomirjen," je dejal Jernej Vrtovec iz NSi. Predstavniki ministrstva, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, medicinskih sester, zdravstvenih domov ter Luke Koper in Agencije za civilno letalstvo so sicer ponovili zagotovila, ki smo jih v zadnjih tednih sicer slišali že večkrat.

Strokovnjaki poudarjajo, da je verjetnost, da bi ebola prišla v Slovenijo zelo majhna oziroma skoraj nična. Če pa bi se pojavil okuženi z ebolo, pa bo za državljane poskrbljeno, so ob tem zagotovili. Že nekaj časa se vsak teden sestaja koordinacijska skupina za pripravljenost na morebitni pojav ebole.

Jelko Godec iz SDS pa je vseeno skrbel izraz "solidna pripravljenost na ebolo", medtem ko je Nada Brinovšek iz SDS želela zagotovilo, da zaščitna oprema v Sloveniji ustreza standardom.

"Postavljate vprašanja na katera so že odgovorili"

"S sklicem te seje ustvarjate paniko," je menil poslanec ZaAB Jani Möderndorfer, ki je poudaril, da so poslanci že dobili odgovore na vprašanja, ki so jih vnovič postavljali na seji odbora. Poslanci so tudi zavrnili sklep, ki ga je predlagal SDS, glede dodatnega obveščanje DZ o delu koordinacijske skupine glede ukrepov proti eboli. Möderndorfer poudarja, da se mora z ebolo ukvarjati stroka, ne politika. 

Glede cepiva in zdravil proti eboli, je Tatjana Avšič Županc, mikrobiologinja iz medicinske fakultete pojasnila, da so v fazi preizkušanja tri zdravila in dve cepivi. "Verjetno pa bo epidemije  konec preden bodo zdravila in cepivo v javni uporabi. Farmacevtska industrija tukaj nima interesa, ker gre za premali trg," pravi Avšič Zupanceva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.