Slovenija
9808 ogledov

"Nič več mi ni jasno!" To morate vedeti o odpiranju in zapiranju šol

razred učilnica tabla Profimedia
V zvezi z odpiranjem in zapiranjem šol in vrtcev je precej zmede, poiskali smo odgovore na nekaj ključnih vprašanj.

Kdo v ponedeljek gre v šolo?

Nihče. Šole so v ponedeljek zaprte v vsej državi, šolanje pa poteka na daljavo. V rdečih regijah bodo na ta dan testirali učitelje, v črnih pa ne in šolanje že tako poteka na daljavo. DOPOLNJENO. Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci ob enih dejal, da bodo spremenili odlok in da bodo lahko šole, ki lahko v ponedeljek izvedejo pouk in testiranje, lahko odprte. 

Ali imajo starši otrok prvih treh razredov v ponedeljek pravico do varstva zaradi višje sile?

Če so ga sicer imeli med šolanjem na daljavo, ga imajo gotovo tudi v ponedeljek.

Kaj je v ponedeljek z vrtci?

Vrtci v rdečih ostajajo odprti, testiranje vzgojiteljev bodo razporedili tako, da bodo vrtci lahko odprti. Se pa v črnih regijah prihodnji teden bistveno spreminjajo pravila, kdo je upravičen do nujnega varstva. 

Ali bodo odslej vsak ponedeljek šole zaprte?

Tega ne vemo, odvisno kako bodo organizirali testiranje za učitelje. 

Kdo gre v torek v šolo?

Učenci prvega, drugega in tretjega razreda v rdečih regijah. Učenci v zasavski in obalno-kraški regiji, ki so ta teden v šoli, naslednji teden ostanejo doma.

Katere so rdeče regije?

Gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska in savinjska regija. Doma ostanejo otroci v zasavski in obalno-kraški regiji, ki sta bili prejšnji teden rdeči, zdaj pa sta znova črni, ter v posavski in goriški regiji ter v regiji jugovzhodna Slovenija, kjer se šole sploh še niso odprle.

Kako je z nujnim varstvom šolarjev tam, kjer so šole zaprte? 

To je pomembna novost. Za učence prvih treh razredov v črnih regijah, katerih starši ne morejo ostati doma, se zagotavlja nujno varstvo. To velja za tiste, kjer sta oba starša zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, v kar sodijo energetika, promet, prehrana, preskrba s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijska omrežja (4. člen Zakona o kritični infrastrukturi), v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, Slovenske vojske in Policije.

Zanje se na podlagi potrdila delodajalca, zagotovi nujno varstvo in pouk na daljavo. Enako velja tudi v primeru otrok in učencev staršev samohranilcev, zaposlenih v omenjenih poklicih.

Nujno varstvo na šolah izvajajo strokovni delavci, ki niso razredniki in ki ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom, zagotavlja se lahko tudi v obliki začasnega in občasnega dela študentov.

Ker je 1. februarja za učitelje, ki bodo zagotavljali nujno varstvo, predvideno testiranje, se bo nujno varstvo najbrž začelo izvajati šele v torek. 

Kdaj bodo šli v šole tudi drugi učenci?

Četrti in peti razredi bi šli v šole lahko že v rdeči fazi epidemije, če ima šola dovolj prostora in kadrov, model C predvideva, da se o tem odločijo ravnatelji, a je vlada z odlokom določila, da se v šole vračajo le učenci prvih treh razredov.

Za druge učence pa lahko rečemo, da še kar nekaj časa ne bodo šli v šolo. Pogoj za nadaljnje odpiranje je, da država preide v oranžno fazo, kar pomeni manj kot tisoč hospitaliziranih pacientov v bolnišnicah in povprečno manj kot tisoč potrjenih okužb na dan v zadnjem tednu. Približevanje tej meji pa se je ustavilo, čeprav se je še pred nekaj dnevi zdelo, da bi jo lahko dosegli že v začetku februarja, zdaj pa kaže, da bi lahko to še trajalo nekaj mesecev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • DasAuto 14:33 29.januar 2021.

    ne razumem, zakaj se vrtce zapira za delavce iz gospodarstva. Tisto, ki imajo delo in normalno hodijo v službo, sedaj ne bodo mogli, ker varstva ne bo. A ni bolje, da sami svojo plačo zaslužijo v že tako kriznih časih, ...prikaži več kot pa de se še te obesi na državo? Popolnoma nelogični ukrep...

  • sandi76 09:46 29.januar 2021.

    Zakaj učitelji ne morejo priti pol ure prej na delo, tako kot je to v gospodarstvu ?? Tako bodo vsaj oddelali tistih 5 - 6 ur službe !! Zaradi njih je treba zapirat šole ? So oni kaj posebnega ?

  • francek 09:42 29.januar 2021.

    Lahko pa gate in zokne kupimo, al tudi to ne več.