Slovenija
49783 ogledov

Janša: V ponedeljek bo šola, a ne nujno za vse

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus
1/4
Profimedia
Danes redne novinarske konference ob 11. uri ni bilo, bo pa ob enih na novinarski konferenci predsednik vlade Janez Janše.

"Nekaj je bilo dilem v zvezi s ponedeljkom kot dnem obveznega testiranja tistih, ki bodo otroke učili. Vlada v sredo, ko je obravnavala situacijo, ni imela na voljo vseh elementov, na podlagi katerih bi lahko odločila, ali je možno hkrati izvesti tako pouk kot testiranje. Pri razrešitvi te dileme nam je pomagalo društvo ravnateljev, ki je izvedlo anketo, več kot 80 odstotkov šol v teh regijah meni, da so sposobni isti dan izvesti tako pouk kot ponovno testiranje zaposlenih. Na tej podlagi bo odlok danes spremenjen, tako da bo v ponedeljek možen tudi pouk prve triade ob vzporednem testiranju. Apelirali smo na vse izvajalce testiranja, da se dogovorijo za najprimernejši način," je povedal Janša in dodal, da povsod v ponedeljek najbrž ne bo mogoče izvesti pouka. 

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Covid-19 v SLO Slovenija Stanje z okužbami zelo nestabilno

"Zavedamo se, da to ne bo povsod mogoče. Tam, kjer se lahko organizirajo, da se lahko testirajo tudi v nedeljo, bo tudi to veljalo," je dejal Janša. "Kjer tega ne bo mogoče izvesti, bo treba v ponedeljek pouk izvajati na daljavo."

Pouk se v ponedeljek nadaljuje v rdečih regijah, savinjska in obalno-kraška nista več rdeči, saj sta presegli mejo za rdečo regijo in sta znova črni, tako da tam šole zapirajo vrata. 

Pred tem so iz vlade sporočili, da je bilo v četrtek v Sloveniji ob opravljenih 12.033 testih potrjenih 1294 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1082 bolnikov, od tega 169 na intenzivni negi. Številke so tako danes boljše, na žalost je včeraj umrlo še 20 ljudi.

Prenos novinarske konference bi lahko ogledate spodaj. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 19
  • butnbutnskala 15:23 29.januar 2021.

    Litija je zasavje potegnila v črno, zasavci ste si sami krivi zakaj ste Litijo sprejeli v zasavsko regijo, saj v zasavju ni nikoli bila. Litija, bi morala ostati osrednje slovenska (že zaradi logike GEOSS), pa se tistih nekaj okužb nebi ...prikaži več poznalo in bi bile obe regiji rdeči in bi bile šole odprte. V rezmislek za naprej...

  • astrid74 15:17 29.januar 2021.

    Aha, in to se pove v petek popoldne, kaj ne. Včeraj pa odlok o prepovedi zbiranja na šolah. Hrana za malice in kosila ni bila naročena, učiteljice so poskrbele za ponedeljkov pouk na daljavo. Vse se je drugače organiziralo. Kdo ...prikaži večdo tukaj saj veste kaj v glavo... Da jih ni sram!

  • Kirka 13:51 29.januar 2021.

    PV in zdravstveni minister se samo malo heca. Upam, da bo za ta hec enkrat krepko plačal.