Slovenija
10823 ogledov

Nikar ne poslušajte tega nasveta ministra Hojsa

Aleš Hojs
1/3
STA/Daniel Novakovič
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v tvitu namignil, da lahko pljuvate, žalite, nadlegujete, ste agresivni do drugih in počnete, kar se vam zljubi, ne da bi bili za to kaznovani.

To seveda ne drži, saj je tudi pred predlogom sprememb zakona, ki je včeraj pogorel v parlamentu, obstajala zakonodaja, ki to prepoveduje. Zakon o varstvu javnega reda in miru namreč določa, da se kaznuje, kdor se na javnem kraju prepira, vpije ali se nedostojno vede.

"Nedostojno vedenje je vedenje posameznika ali skupine, s katerim povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali kadar z žaljivimi besedami in dejanji škoduje ugledu posameznika ali skupine ali uradne osebe pri uradnem poslovanju," je opredelitev nedostojnega vedenja v veljavnem zakonu o varstvu javnega reda in miru.

Predpisana globa je od 104 do 417 evrov, kdor se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju pa se kaznuje z globo od 417 do 835 evrov. V primeru sprejetja popravkov zakona, bi se globa zvišala na 500 evrov.

Namigovanje notranjega ministra, da je takšno vedenje dovoljeno in ni kaznivo, je zavajajoče. Hojs si ga je privoščil v tvitu, v katerem se je jezil na predsednika parlamenta Igorja Zorčiča, ki je izrazil zadovoljstvo, da predlog sprememb zakona o varstvu javnega reda in miru ni bil sprejet.

V tem predlogu so najprej predlagali, da bi bila globa za žalitev politikov in funkcionarjev petkrat višja, a so nato ta predlog umaknili in globo na 500 evrov zvišali za vse, kljub temu pa predlog ni bil sprejet, za je glasovalo 43 poslancev, proti pa 44.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • bobubob 16:38 23.september 2021.

    Naj se raje ukvarja z učinkovitostjo policije pri pregonu ljubiteljev katalizatorjev....če že mafijskega prapragozda ne vidi...

  • ciro 15:41 23.september 2021.

    Hojsek pa takoj v jok, kot bi otroku igračo vzeli. Ne vem kako ti par stvari ni jasno. Če boš ti meni v obraz rekel, da sem prase, lenuh......a mogoče misliš, da ti bom ploskal. Normalno, da ti bom v ...prikaži več enaki meri odgovoril, ali pa dal eno po čutari.

  • marko345 14:34 23.september 2021.

    Že zelo kmalu- po volitvah bo Hojs brez mamdata, takrat se bo moral spomniti kako je zmerkal policaje, objavljal njihove plače, zmerjal državljane. No in kje bo potem on živel, če so po njegovem povsod sami fašisti. Verjetno v butalah, ...prikaži več ker drugam niti ne spada, samo ne vem če ga bodo tam hoteli sprejeti.