Slovenija
838 ogledov

Njihove predloge so upoštevali, a nad koalicijsko pogodbo niso navdušeni

Glas ljudstva Facebook
V civilni iniciativi Glas ljudstva ocenjujejo, da koalicijska pogodba treh strank prihodnje vlade naslavlja večino zahtev iniciative, prav tako so predlagane usmeritve v skladu z iniciativo. A ob tem menijo tudi, da je koalicijska pogodba preveč splošna in mestoma deklarativna, kar lahko dopušča različne interpretacije.

Želijo si še več komunikacije

Kot pojasnjujejo v civilni iniciativi Glas ljudstva, jih je ob preučevanju programa koalicijske pogodbe zanimalo predvsem, v kolikšni meri pogodba upošteva njihove predloge in kako uresničuje zaveze, ki so jih predstavniki in voditelji treh strank bodoče vlade posredovali iniciativi ali jih omenjali v javnih izjavah.

Ugotovili so, da se program na načelni ravni opredeljuje do velike večine pobud in zahtev iniciative ter da so predlagane usmeritve in ukrepi skladni s predlogi iniciative ali pa vsaj "dopuščajo optimizem, da jih bo obljubljena stalna komunikacija med civilno družbo in oblastjo še zbližala".

Preveč splošen program

V koalicijski pogodbi pa pogrešajo konkretne in časovno opredeljene cilje, ki so bili jasno postavljeni v številnih predlogih iniciative: "Razumemo, da v tako kratkem času koalicijske stranke (še) niso mogle sestaviti konsistentnega akcijskega načrta za štiriletni vladni mandat. A program, ki je pred nami, je v tem trenutku še preveč splošen in mestoma deklarativen, kar lahko dopušča različne interpretacije in onemogoča spremljanje uresničevanja koalicijskih zavez."

Če so v koaliciji ugotovili, da katere od danih zavez ne bodo uresničili oz. je ne morejo izpolniti v enem letu, v iniciativi pričakujejo pojasnilo, na podlagi katerega bo civilna družba in strokovna javnost sodelovala pri oblikovanju rešitev.

V iniciativi trem strankam prihodnje koalicije in njihovim voditeljem sicer čestitajo za hiter in učinkovit proces oblikovanja nove vlade.

Prvaki Gibanja Svoboda Robert Golob, SD Tanja Fajon in Levice Luka Mesec so koalicijsko pogodbo vlade v mandatu 2022-2026, ki se oblikuje pod vodstvom Goloba, podpisali v torek.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • marko345 15:22 27.maj 2022.

    Civilna inicijativa, kdo je- so to. A so to prejemniki socialnih pomoči, nezaposleni- nezaposljivi, so to ljudje z nedokončano osnovno šolo ali so to visoko izobraženi in brez strankarskih izkaznic Mi smrdi na socializem, kjer so neizobraženi ampak " naši", ...prikaži več komandirali večini visoko izobraženih ampak breh partijske knjižice. Kdo so torej te osebe?