Slovenija
23537 ogledov

NLB dva meseca lupila svoje stranke. Kdaj lahko pričakujete vračilo?

NLB Anže Petkovšek Poslovna stavba NLB na Trgu republike
Dva meseca imajo že evro, na NLB pa so se do zdaj obnašali, kot da imajo še vedno kune.

Finance poročajo o kršenju pravil EU s strani banke NLB, saj so jim za čezmejni dvig v evrih na Hrvaškem zaračunali občutno preveč. Dvig evrov na bankomatu druge banke na območju EU namreč ne bi smeli zaračunati več kot doma, so jasna evropska pravila.

Hrvaška je v evroobmočje vstopila s 1. januarjem, a na NLB je kljub temu napačno obračunavala provizijo - kot bi dvignili kune, ne evrov. Napačno so računali 1,03 odstotka od zneska, minimalno 2,50 evra in maksimalno 23 evrov.

"Napako smo zdaj skupaj s procesnim centrom odpravili. Tako da bodo stranke odslej za dvige z BA na Hrvaškem plačale enako provizijo, kot velja za dvig gotovine na bankomatu druge banke v Sloveniji. Ta znaša 0,73 evra. Za imetnike NLB Premium paketa pa so taki dvigi brezplačni. Za neljubo napako se iskreno opravičujemo. Iskreno se opravičujemo tudi vsem oškodovanim strankam, ki so od 1. januarja 2023 dvigale gotovino na bankomatih in POS terminalih na Hrvaškem z BA karticami. Razliko v zaračunani proviziji jim bomo vrnili avtomatsko na njihov osebni račun še ta teden," so zagotovili v odzivu za Finance.

Gre za provizijo, ki jo obračuna vaša banka (torej NLB), ne banka, ki je lastnica bankomata (ta vas pred dvigom prej opozori in zaprosi za vaše soglasje pri proviziji).

Napake sami niso zaznali, ko so jih novinarji Financ nanjo opozorili, so za odgovor in opravičilo strankam potrebovali teden dni. 

Skupina NLB je sicer lani ustvarila 446,9 milijona evrov čistega dobička, kar je nova rekordna vrednost in skoraj podvojen predlanski rezultat, smo poročali pred časom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • mirror 06:42 28.februar 2023.

    NLB je zdaj zasebna banka. V državni lasti je samo 25% plus delnica. Škoda vsake besede zanjo.

  • pofukanavlada22 23:39 27.februar 2023.

    koga boli kurac za hrvate

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:58 27.februar 2023.

    Banke nas itak vse samo lupijo. Razumem, da nas takrat, ko nam posajajo denar v obliki limitov, kreditov, kar tako na suho pa res ni ok. Verjetno spet ne bo nihče odgovarjal, kot ni nikoli do sedaj, zato pa so ...prikaži večo njihovi apetiti veliki. Barabe!