Slovenija
923 ogledov

NLB: "Zadihali bomo s polnimi pljuči"

biznis 30.04.2008 NLB stavba, Trg republike, Ljubljana, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Delnice NLB so začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi. "Ostajamo slovenska bančna skupina," je zatrdil prvi mož NLB Blaž Brodnjak.

Na Ljubljanski borzi so se navadne delnice, imenovane NLBR, uvrstile v trgovanje v prvi kotaciji. Na londonski borzi pa so globalna potrdila o lastništvu, ki predstavljajo navadne delnice NLB, uvrščena v uradno kotacijo urada za finančni red Združenega kraljestva in v trgovanje na glavnem trgu Londonske borze za uvrščene vrednostne papirje, pod imenom NLB.

"Glava in srce NLB ostajata v Ljubljani," je ob debiju delnic NLB na borzi dejal prvi mož NLB Blaž Brodnjak in dodal, da se NLB sedaj odpirajo nova obzorja: "Zadihali bomo s polnimi pljuči, saj smo bili pet let zelo omejeni pri svojem poslovanju." NLB namreč bremenijo omejevalni ukrepi, da zaradi prejema državne pomoči ne bi imela konkurenčne prednosti pred tekmeci. Sedaj se odpravljajo nekatere omejitve, ko bo država prodala preostanek, pa vse. "To bo velik privilegij in velika odgovornost," je ocenil Brodnjak.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je poudaril, da je Slovenija s to transakcijo izpolnila prvi, najpomembnejši del zavez Evropski komisiji, vezano na dodelitev državne pomoči v 2013. "Slovenija je jasno pokazala, da dane zaveze spoštuje. Kredibilnost, ki jo je država pridobila s tem, bo pozitivno prispevala k bonitetni oceni države in banke," je poudaril.

NLB Slovenija NLB: To ni prodaja, to je kraja!

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidia Glavina je napovedala, da bo SDH nadaljeval prodajo preostanka delnic do konca 2019. "Uspešno smo zaključili prvi korak privatizacije NLB. Kljub zelo zahtevnim razmeram na finančnih trgih so se za nakup odločili mednarodno priznani finančni investitorji," je povzela. Kupnina znaša 609 milijonov evrov, v njej še ni kupnine iz stabilizacijskih delnic v višini 61 milijonov evrov. Dodala je, da NLB ostaja "samostojna slovenska finančna institucija".

"To je pomemben dan za slovenski kapitalski trg," pa je poudaril predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec in spomnil, da smo v preteklosti izgubljali kredibilnost, ker "smo podobne zgodbe delali s figo v žepu". Cene, ki jo je za delnico NLB iztržila država, ne more komentirati. "Nekateri so nezadovoljni, da je prenizka. A trg bo kmalu pokazal, koliko je delnica vredna," je dodal.

banka NLB Slovenija Znano, koliko bo treba odšteti za delnico NLB

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • jakec42 19:55 14.november 2018.

  Zadihali bodo z polnimi pljučami barabe tatinske,ki ste banko oropale za težke miljarde in zdaj se še hvalite-fuj!

 • miki1234 14:32 14.november 2018.

  zdaj pa naj od kupnine vsem slovencem povrnejo vplačila za dokapitalizacije iz vseh preteklih let...

 • Avatar Leon
  Leon 10:25 14.november 2018.

  Metod, Glavina ,Ipavec..............res bodo zadihali s polnimi denarnicami ! Slovenski narod je tako naiven in neizobražen ,da ne prepozna kriminala belih ovratnikov .