Slovenija
8165 ogledov

Noro, koliko so se dvignile cene v nekaj mesecih

šamponi Profimedias
V začetku leta smo preverjali, kakšne so razlike v ceni med posameznimi izdelki v trgovinah pri nas, v Italiji, na Hrvaškem in v Avstriji. Zanimalo nas je, kaj se je zgodilo s cenami od takrat.

Spremembe v cenah so nas kar presenetile. Morda smo ob vnovičnem preverjanju cen res pričakovali, da se bodo kakšne cene nekoliko dvignile. Nismo pa pričakovali, da se bodo cene dvignile pri takšni količini izdelkov. 

V tokratni primerjavi cen smo lahko upoštevali manj izdelkov, saj so nekateri izginili s slovenskih ali hrvaških polic. V Italiji nismo našli samo enega izdelka iz januarske primerjave, sicer pa so bili tudi ostali izdelkih, ki jih ni v tabeli, v povprečju za 10 do 20 centov dražji. Na prvi pogled majhna podražitev, ki se bo s takšnim konstantnim višanjem cen kmalu zelo poznala ...

Za več kot štiri odstotke se je podražil celoten nakup v Italiji. Za skoraj pet odstotkov se je podražil celoten nakup v Sloveniji, na Hrvaškem za skoraj dvanajst odstotkov!

Johnson's baby shampoo Primerjali smo cene Slovenija Šampon pri nas stane trikrat toliko kot v Italiji

Primerjali smo izdelke za osebno nego

V tokratnem primeru nas je zanimala primerjava cen izdelkov za osebno nego. Osredotočili smo se na cene pri nas ter v sosednjih Italiji in Hrvaški. V Sloveniji smo izdelke iskali v enem od nakupovalnih središč v Ljubljani (znotraj nakupovalnega središča smo obiskali dve trgovini, v katerih kupci lahko izbirajo izdelke za osebno nego), v Italiji v Famili, na Hrvaškem pa v Konzumu. 

Cene so se v večini primerov dvignile, v primerjavi s cenami januarja. Ob tem je treba poudariti, da vseh izdelkov iz prve primerjave tokrat nismo našli. 

Najprej nas je zanimalo, kakšna je razlika med izdelki v posamezni državi, če primerjamo cene izdelkov, ki smo jih našli januarja in tokrat. V obeh primerih smo upoštevali akcije, ki so veljale v času nakupa. V tej primerjavi ni mogoče primerjati cen med posameznimi državami, saj nismo našli vseh izdelkov v vseh trgovinah. 

Za sedemnajst izdelkov, katerih cene smo zabeležili januarja in jih na naših policah našli tudi tokrat, bi januarja odšteli 76,29 evra, tokrat pa 80,02 evra. Nakup bi nas torej stal 3,73 evra več. 

Podobna je razlika v vrednosti med izdelki iz italijanske trgovine. Za štiriindvajset izdelkov bi januarja odšteli 83,83 evra, avgusta pa 87,48 evra, kar je 3,65 evra več. 

Najvišja razlika med primerjanimi šestnajstimi izdelki januarja in avgusta letos je na Hrvaškem. Avgusta (79,41 evra) je skupna vsota 8,47 evra višja kot januarja (70,94 evra). 

Januarja 2023 nižje cene

Ko smo primerjali cene šamponov, smo lahko pri otroškem šamponu Johnson's – tako kot januarja – videli, da je izdelek v Italiji občutno cenejši koti pri nas. Za 300-mililitrsko pakiranje bi pri nas odšteli 4,19 evra, v Italiji pa 1,65 evra. Januarja sta bili obe ceni nižji, pri nas 3,79 evra, v Italiji 1,59 evra. 

Prav tako je v Italiji še vedno cenejše intimno milo Chilly, za katerega je treba odšteti 3,49 evra. Pri nas je cena ostala enaka kot januarja, in sicer 4,69 evra. 

Obrnjeno situacijo lahko vidimo pri šamponih Garnier Fructis. Če so bili ti januarja cenejši v Italiji (tako za šampon kot balzam je bilo treba odšeti 2,15 evra, pri nas je bila redna cena 3,69 evra), so tokrat pri nas. Trenutno stanejo 2,89 evra, v Italiji pa deset centov več. 

Ne v Italiji, Sloveniji ne na Hrvaškem se v tem času ni spremenila cena zobne paste za najmlajše Oral B. Tako kot januarja je treba zanjo odšteti 3,39 evra v Sloveniji, 1,79 evra v Italiji in 3,18 evra na Hrvaškem. 

Evri | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Tako v Sloveniji kot na Hrvaškem je na voljo dvojno pakiranje zobne paste Oral B, le da je v Sloveniji redna cena (6,98) za slab evro nižja kot na Hrvaškem (7,96). Nekoliko dražja kot januarja je v Italiji in na Hrvaškem zobna nitka: januarja je bila v Italiji deset centov cenejša kot zdaj, ko je treba odšteti 2,95 evra, na Hrvaškem pa sem centov cenejša, saj je zdaj njena cena 3,98 evra. V Sloveniji je cena v tem času ostala nespremenjena, ker pa je izdelek trenutno v akciji (2,49 evra), ga lahko dobite 90 centov ceneje kot januarja.

V vseh treh državah smo zaznali podražitev dnevne kreme za obraz proti gubam L'Oreal Paris 45plus. Januarja je bilo pri nas zanjo treba odšteti 7,99 evra, zdaj evro več, kar je za skoraj 13 odstotkov več. V Italiji je bila stara cena 8,30 evra, zdaj 8,90 evra ter na Hrvaškem prej  8,48 evra, zdaj pa 8,75 evra. Tako se je cena v Italiji dvignila za več kot sedem odstotkov, na Hrvaškem pa za tri odstotke. 

Glede na trenutne cene bi za devet izdelkov, ki so na voljo na trgovskih policah v enakih pakiranjih v vseh treh državah, upoštevajoč akcijske cene, najmanj plačali v Sloveniji, in sicer 31,94 evra. Sedemdeset centov več bi morali plačati v Italiji, več kot enajst evrov več pa na Hrvaškem. Tam bi namreč za devet izdelkov morali plačati 43,37 evra. 

nakupovalni voziček trgovina Slovenija Tako so se v enem letu spremenile cene živil Jajca 10 trgovin Slovenija Preverili smo cene osnovnih živil pri nas in čez mejo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Boschtjan Zupanchich 14:02 13.avgust 2023.

    12 % ??? No, torej nismo niti na Polovici "dirke" . Kmalu Bo Vse postalo tako Drago, da si Nihče ne bo zmogel NIČ privoščiti !!! ! !!! Takrat pa Bo tudi Globalni sistem razpadel. V naslednih 5+ letih . ...prikaži več Mir naj vam bo do tedaj.

  • Avatar GeorgeLincolnRockwell
    GeorgeLincolnRockwell 12:55 13.avgust 2023.

    Evropa, zahvaljujoč svoji ukrivljeni hrbtenici, pocasi ampak sigurno drvi proti propadu. Vse to mi mirno prenašamo. Do kdaj?

  • Ender3 11:50 13.avgust 2023.

    Tam kjer je vlada bolj posegala v cenovno politiko je posledično večja sprostitev cen. Cene se oblikujejo prosto ne pa z vladnimi nadzori in dekreti.